Het bronzen beeld ligt met sokkel en al op de grond
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Standbeeld Het Lieverdje in centrum van Amsterdam omvergereden

In het centrum van Amsterdam is Het Lieverdje, een bronzen beeld van een jongetje dat al jaren op het Spui staat, per ongeluk omvergereden. Door de val raakte het beeld flink beschadigd.

De gemeente heeft Het Lieverdje inmiddels opgehaald voor restauratie. Het plein is nu helemaal leeg, en dat vinden buurtbewoners maar raar. "Het Spui zonder Het Lieverdje is geen Spui", zegt een van hen tegen AT5.

Na de aanrijding lag het op z'n kant. Een ooggetuige zegt dat een vrachtwagen het Spui opreed en tegen het beeld botste. Een hand van het afgebeelde jongetje brak daardoor af:

Standbeeld Het Lieverdje omver gereden: 'Spui zonder Lieverdje, dat is geen Spui'

Geschenk

Het Lieverdje is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Carel Kneulman. Het was een geschenk van een sigarettenfabrikant en staat sinds 1960 op het Spui. Het dankt zijn naam aan de schrijver Henri Knap. In 1947 schreef hij in Het Parool een verhaal over een kleine jongen, die hij Lieverdje noemde. Het kind had een hondje uit de gracht gered.

De jongen stond symbool voor de straatjochies van de stad, die altijd op zoek zouden zijn naar kattenkwaad, maar toch een gouden hart hadden. In 1959 werd het initiatief gestart om een beeldje te maken van een Amsterdams straatschoffie, waarna Kneulman het beeld ontwierp.

Provo

Rond dezelfde tijd werd het beeld symbool voor Provo, de beweging die zich in de jaren 60 veelal geweldloos verzette tegen de autoriteiten.

Het beeld werd in die tijd verder bekend door de wekelijkse manifestaties van provo en 'anti-rookmagiër' Robert Jasper Grootveld. De happenings leidden regelmatig tot confrontaties met de politie.

Het is niet de eerste keer dat het bronzen beeld op zijn kant ligt, schrijft de regionale omroep NH. In 2012 werd het standbeeld ook al een keer omver gereden door een vrachtwagen die achteruit reed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl