NOS NieuwsAangepast

Pluimveehouders willen ophokplicht

De vakbond van pluimveehouders wil een landelijke ophokplicht. Aanleiding is de uitbraak van vogelgriep bij een bedrijf in Creil, in de Noordoostpolder. De bond is bang voor meer besmettingen, wat ten koste zou gaan van de export.

Het gaat om de milde H7-variant van de vogelgriep. Toch moet het bedrijf op korte termijn worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De milde laagpathogene H7-variant kan muteren tot de hoogpathogene variant, die voor kippen zeer besmettelijk en dodelijk is.

In een gebied van drie kilometer rond het bedrijf is een vervoersverbod afgekondigd voor pluimvee, eieren en mest. De drie bedrijven binnen die zone worden gecontroleerd.

Vrije uitloop

Het is de derde uitbraak in Nederland in drie maanden. Alle uitbraken waren bij bedrijven met kippen die buiten lopen. Bij het bedrijf in Creil liepen 47.000 kippen vrij rond.

Onderzocht wordt of er een verband is tussen vrije uitloop en de vogelgriep, maar in afwachting daarvan moet er een ophokplicht komen, zegt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Mogelijk is de vogelgriep verspreid door in het wild levende vogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl