Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, staat de pers te woord op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad.
NOS NieuwsAangepast

Minister grijpt in: 'moeder' wordt toch niet 'ouder uit wie het kind is geboren'

Een wetsvoorstel van Binnenlandse Zaken om de term 'moeder' uit het bevolkingsregister te schrappen wordt aangepast. Minister De Jonge noemt het maandagmorgen op X een onnodige fout die spoedig wordt rechtgezet.

De term "moeder uit wie het kind geboren is" zou volgens het wetsvoorstel veranderd worden in "ouder uit wie het kind is geboren". Onder meer de SGP en PVV reageerden boos. Op X sprak PVV-leider Wilders van "woke waanzin".

Een medewerker van SGP-Kamerlid Flach kwam de wijziging op het spoor, zo berichtte het AD. Hij vond dat "een uiterst gevoelige" wijziging door het kabinet werd "weggemoffeld".

'Prachtig woord'

Flach wilde een debat met De Jonge. Hij legde net in het NOS Radio 1 Journaal uit waarom de SGP zeer tegen de wijziging was, toen De Jonge op X aankondigde die te zullen schrappen.

Het ging om een aanpassing van twee wetsartikelen die gaan over het adres van een nieuwgeboren kind, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook al 'ouder 1 en 2' in de wet

In de huidige tekst staat dat het kind wordt ingeschreven "op het adres van de moeder uit wie het geboren is". Volgens De Jonge was het de bedoeling dat de term 'moeder' zou worden veranderd in 'ouder', omdat in de rest van de Wet Basisregistratie Personen (BRP) al gesproken wordt van 'ouder 1' en 'ouder 2' in plaats van vader en moeder.

Maar hij erkent dat zo'n wijziging verder gaat dan een "technische of beleidsneutrale" aanpassing. Het kan niet zo maar veranderd worden en dus blijft de term 'moeder' voorlopig in deze wet staan.

Op X verschenen meer berichten over de voorgenomen verandering van de wetstekst. Zo werd geopperd dat de titel van het songfestivallied Europapa aangepast moest worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl