NOS Nieuws

Weer meer mensen met obesitas, helft 20-plussers te zwaar

16 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder had het afgelopen jaar obesitas. Dat is het hoogste percentage ooit en drie keer zoveel als begin jaren 80, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de cijfers blijkt dat ook ernstigere vormen van obesitas vaker voorkomen. In 1981 had nog minder dan 1 procent van de Nederlanders zeer ernstig of extreem overgewicht; in 2023 was dat 4 procent.

Ruim een derde van de 20-plussers in Nederland heeft wel overgewicht, maar geen obesitas. Samen met de 16 procent die wel lijdt aan obesitas is iets meer dan de helft van alle Nederlanders vanaf 20 jaar te zwaar. Begin jaren 80 was dat 33 procent.

Nederlanders is ook gevraagd wat ze van hun eigen lichaamsgewicht vinden. Van de mensen met obesitas vindt bijna de helft zichzelf te zwaar. 3 procent heeft geen probleem met het eigen lichaamsgewicht.

Eind vorige week kwamen er wereldwijde cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie uit over obesitas. Toen werd bekend dat twee jaar geleden de grens van een miljard mensen met zwaar overgewicht is gepasseerd.

Malta meeste, Roemenië minste

Europees gezien scoort Nederland overigens niet heel slecht. In 23 van de 27 EU-landen komt meer obesitas voor. Alleen in Bulgarije, Roemenië en Italië is ernstig overgewicht een kleiner probleem dan in Nederland.

Malta heeft de twijfelachtige eer de ranglijst aan te voeren. Meer dan een kwart van de bewoners van de eilandengroep lijdt aan ernstig overgewicht. Daarna volgen Hongarije, Kroatië en Letland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl