NOS Wielrennen

Heroïsche zege Pogacar in Strade Bianche: aangekondigde solo van 81 kilometer slaagt

Heroïsche zege Pogacar in Strade Bianche: aangekondigde solo van 81 kilometer slaagt

Tadej Pogacar heeft met een indrukwekkende solo de Strade Bianche gewonnen. De Sloveense kopman in dienst van UAE kondigde van te voren zijn plek van aanval aan: "Op de Sante Marie." Een van de zwaarste gravelstroken op ruim 80 kilometer van de finish.

En zo geschiedde: Pogacar sprong 81 kilometer voor het einde weg uit een flink uitgedund peloton. Hij pakte al snel een voorsprong van boven de drie minuten. Andere renners stonden - of reden - erbij en keken ernaar.

Zonder enige spanning kon de Sloveen zo enkele kilometers voor de finish al zijn vuist ballen, high fives geven en de overwinning vieren.

Bekijk hier de reacties van Pogacar, Pidcock en Wellens:

De strijd om plek twee was een stuk spannender. Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) was lange tijd de enige achtervolger van de Sloveen, maar een groep daarachter met Tom Pidcock (INEOS), Matej Mohoric (Bahrain), Lennard Kämna (Bora), Christophe Laporte en Attila Valter (Visma - Lease a Bike) wilde nog niet opgeven.

Uit dat groepje vertrok Tom Skujins (Lidl-Trek) als eerste. De Let was sterk genoeg om de oversteek te maken naar de Belg Van Gils. Zo lag de strijd om de tweede plek weer open.

Uiteindelijk sprintte Skujins in de laatste meters weg bij Van Gils. De renner van Lidl-Trek eindigde zo als tweede op bijna 3 minuten van de winnaar. Van Gils werd derde. De achtervolging van tachtig kilometer was voor niets.

Tweede zege

Voor Pogacar is het de tweede zege in de Strade Bianche, ook in 2022 kwam hij als eerste over de meet. Daarmee schaart hij zich in een rijtje met Fabian Cancellara en Michael Kwiatkowski.

Vorig jaar won Pogacar nog de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Pogacar soleert over de Toscaanse heuvels

De Strade was dit jaar pittiger dan voorheen. Niet alleen omdat hij met 30 kilometer werd verlengd tot een totale afstand van 215 kilometer, maar ook omdat er vier grindstroken waren toegevoegd. In totaal waren er 71 kilometers aan grind, waarbij het ook nog eens veel regende.

Al snel was het peloton flink uitgedund, door het modderige, gladde grind en door het hoge tempo dat UAE aanhield tot het moment van Pogacars demarrage.

In de achtervolgende groep van 21 man drong al snel het besef door dat ze met de groeiende achterstand nog slechts om de andere ereplaatsen streden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl