NOS Sport

Meerkamper Jansons bij WK indoor vijfde na drie onderdelen, Geerds en Seedo in halve finales

Meerkamper Jansons na drie onderdelen vijfde bij WK indoor

Sven Jansons bezet bij zijn debuut op de WK indoor na drie onderdelen van de zevenkamp de vijfde plaats. In Glasgow startte hij ijzersterk met goede prestaties op de 60 meter en bij het verspringen. Jansons raakte echter zijn tweede plaats kwijt bij het kogelstoten. Na drie onderdelen bezet hij de vijfde plaats in het tussenklassement.

Halve finales

Ook hordeloper Job Geerds debuteert bij de wereldkampioenschappen indoor. De 21-jarige atleet plaatste zich op de 60 meter horden voor de halve eindstrijd, die zaterdagavond wordt gelopen. Bij vrouwen sprintte N'Ketia Seedo op de 60 meter ook naar de halve finales.

Jansons begon de zevenkamp in Glasgow met een prima sprint over 60 meter. De 22-jarige atleet finishte in 6,81 seconden. Dat was de tweede tijd achter de Zwitser Simon Ehammer, die de meeste punten pakte met zijn tijd van 6,73 seconden.

Persoonlijk record

Die volgorde bleef hetzelfde bij het verspringen. Ehammer tekende voor de verste sprong (8,03 m) en werd gevolgd door Jansons, die een afstand van 7,79 meter neerzette. Dat betekende voor de Nederlander een persoonlijk record.

Ehammer verspeelde daarna een groot deel van zijn voorsprong op de rest van het veld bij het kogelstoten. Met 14,39 meter bleef hij twee deelnemers voor. Een ervan was Jansons, wiens beste poging een afstand van 13,54 meter opleverde.

Na drie onderdelen leidt Ehammer met 2.800 punten, Jansons zakte naar positie vijf met 2.658 punten. Zaterdagavond volgt het vierde onderdeel: hoogspringen. Veel meerkamptoppers ontbreken in Glasgow.

Geerds opgetogen na series 60 meter horden: 'Doel finale, maar vooral genieten'

Hordeloper Geerds debuteert eveneens op de WK indoor. Hij finishte zaterdagochtend in Glasgow in zijn serie op de 60 meter horden als derde (7,66 seconden) en dat was precies genoeg om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de halve eindstrijd, die zaterdagavond om 20.10 uur op het programma staat.

Geerds veroverde twee weken geleden de nationale indoortitel in Apeldoorn. Daar liep hij een persoonlijk record van 7,57 seconden, waarmee hij slechts 0,05 seconde boven het nationale record van Gregory Sedoc uit 2009 bleef.

"Door het geluid in de hal raakte ik mijn focus een beetje kwijt. Ik wilde wat harder lopen, maar hier leer ik van. Doel is de finale halen, maar ook genieten", zei de Amsterdammer.

Titelverdediger Grant Holloway, die het wereldrecord onlangs op 7,27 seconden bracht, was in de series de snelste. De 26-jarige Amerikaan won zijn race in 7,43 seconden.

Seedo opgelucht na bereiken halve finales 60 meter: 'Wisselend seizoen'

Seedo derde in serie

N'Ketia Seedo liep dit seizoen op de 60 meter een persoonlijk record met 7,15 seconden. In haar serie met de rappe Julien Alfred van Saint Lucia finishte de Nederlandse indoorkampioene zaterdag als derde in 7,24. Dat was voldoende voor rechtstreekse kwalificatie voor de halve finales, die om 20.45 uur plaatsvinden.

De 22-jarige Alfred, vorig jaar vierde bij de WK in de buitenlucht op de 200 meter en vijfde op de 100 meter, won in de toptijd van 7,02 seconden. Die tijd werd geëvenaard door de Poolse Ewa Swoboda.

"De opluchting is groot", zei Seedo. "Het seizoen verloopt wisselend. Ik ben hier heel tevreden mee. Straks in de halve finales hoop ik dat het nog sneller gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl