NOS Nieuws

COA plaatste Algerijnse asielzoeker ten onrechte in sobere opvanglocatie

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een 35-jarige Algerijnse asielzoeker ten onrechte in een versoberd deel van het aanmeldcentrum in Ter Apel geplaatst, zo oordeelt de rechtbank in Den Haag.

De man kwam terecht op een plek voor mensen met kansarme asielaanvragen, waar bijvoorbeeld asielzoekers uit zogeheten veilige landen verblijven. Asielaanvragen uit Algerije zijn doorgaans kansarm, maar het land wordt door het kabinet niet beschouwd als veilig.

Om de zogenaamde procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) staan hekken en geldt een streng regime. Asielzoekers moeten er verplicht meedoen met een dag- en avondprogramma en mogen het terrein maar twee uur per dag verlaten.

Goed regelen

Vrijheidsbeperking bij de opvang van asielzoekers is volgens de rechtbank niet verboden, maar als de inperking zo groot is, moet het wel goed geregeld zijn. "Dat is hier niet gebeurd", aldus de rechtbank. De man heeft recht op gewone opvang tot er duidelijkheid is over zijn asielaanvraag.

Het COA beraadt zich volgens RTV Noord op de uitspraak van de rechter en besluit volgende week of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Wat de uitspraak betekent voor andere asielzoekers in de PBL, is niet duidelijk.

Pilot

De PBL is een proefopvang die vorig jaar van start ging met 25 plekken. Op de locatie kunnen mensen met een kansarme asielaanvraag versneld de procedure doorlopen. Daardoor zouden ze minder rondzwerven op straat en minder overlast veroorzaken.

Het demissionaire kabinet kondigde eind vorig jaar nog dat het aantal plekken binnen een paar weken uitgebouwd zou worden tot vijftig.

Vorige maand zouden er honderd mensen opgevangen kunnen worden. Die aantallen zijn bij lange na niet gehaald. Begin vorige maand waren dertig plekken gerealiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl