Het luchtverdediging- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen met bemanning in 2021
NOS Nieuws

Kabinet wil miljardenorder plaatsen voor vier fregatten bij Nederlandse scheepswerf

Nederland laat vier luchtverdedigings- en commandofregatten bouwen die de huidige fregatten moeten vervangen. De ministerraad gaat dit morgen besluiten, zo bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

De schepen worden gebouwd door de Nederlandse maritieme industrie, zoals scheepswerf Damen. Fregatten beschermen andere schepen met luchtdoelraketten voor aanvallen vanuit de lucht en vanaf zee.

Het ministerie van Defensie ging eerder uit van een aankoopbedrag voor de fregatten zelf van minimaal 2,5 miljard euro. De speciale bewapening die op deze en andere schepen en onderzeeërs kan worden gebruikt zou maximaal nog eens 2,5 miljard euro mogen kosten.

Duurder

De kans is groot dat de kosten hoger oplopen, tot wel 8 miljard euro, bevestigen Haagse bronnen. Het is de bedoeling dat de fregatten na 2030 ingezet kunnen worden.

Ondertussen worden de vier bestaande fregatten gemoderniseerd zodat die door kunnen blijven varen. Het gaat om de Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr. Ms. Tromp, Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Evertsen, die nu al zo'n twintig jaar in gebruik zijn.

De 'oude' fregatten krijgen bijvoorbeeld nieuwe antischipraketten en apparatuur om elektromagnetische signalen te kunnen verstoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl