Hoogwater bij Zutphen / NOS Weerfoto
NOS Nieuws

Naast recordwarm was februari enorm nat: 'Grond is als een spons volgezogen'

Februari was niet alleen warm, maar ook ontzettend nat. Dat blijkt uit opgetelde neerslaghoeveelheden van het KNMI. Op verschillende plekken in Nederland viel twee tot drie keer zoveel regen als in een gemiddelde februarimaand, al waren de verschillen groot. Met name langs de Noord-Hollandse kust en op de Veluwe viel er veel regen, terwijl bijvoorbeeld Midden-Limburg maar iets natter dan gemiddeld was.

De gevolgen van de langdurige neerslag waren afgelopen maand goed te zien. Bijvoorbeeld in Brabant waar verschillende begraafplaatsen problemen ondervinden door de regen. Het zand rond de graven wordt door het water weggespoeld en daardoor ontstaan kieren, gaten en verzakkingen.

  • NOS
    Gemiddelde neerslag in februari
  • nos
    Neerslag in de maand februari

Onder meer in Eindhoven en Helmond hebben kerkhoven last van beschadigde grond door de regenval. De begraafplaats in het dorp Heeze is zelfs al bijna twee maanden gesloten, schrijft Omroep Brabant. "De bodem is een soort drijfzand geworden dat onder de graven verdwijnt", zegt beheerder Hans Teeven.

Dat is ook te zien op deze beelden:

Op deze begraafplaats in Heeze zijn de graven aan het verzakken

Doordat de regen al langere tijd aanhoudt is de grondwaterstand hoog, wat ook weer zorgt voor problemen. Tim van Ham van netbeheerder Enexis vertelt aan 1Limburg dat er meer storingen zijn doordat kabels nu vaker in de natte grond liggen.

"Dat leidt tot aanzienlijk meer storingen dan wanneer de grond droog is", zegt Van Ham. "Met carnaval hadden we in één nacht vier middenspanningsstoringen tegelijk. Dat had gevolgen voor honderden huishoudens. Zulke situaties maken we normaal nooit mee en dat wijten we aan de hoge grondwaterstanden."

Hond in nood

Ook voor mensen en dieren is het soms oppassen in natte gebieden. Bij recreatiegebied het Hemmeland in Monnickendam waarschuwde de gemeente Waterland bij regionale omroep NH Nieuws voor veel modder en hoogwater. Afgelopen weekend zakte er een hond weg in de modder. Een filmpje, waarin een vrouw een hond uit het drijfzand redt, werd massaal gedeeld.

Februari was niet alleen nat, maar ook warm. Weeronline meldde afgelopen weekend al dat afgelopen maand de warmste februari ooit gemeten was. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam net boven de 8 graden uit. Dat is zo'n 4 graden meer dan normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl