Een gebouw van de NPO op het Mediapark in Hilversum
NOS NieuwsAangepast

Forse kritiek op uitspraken raad van toezicht WNL, NPO in gesprek

Regeringscommissaris Mariëtte Hamer is verbaasd over de reactie van de raad van toezicht van omroep WNL op meldingen van een angstcultuur onder hoofdredacteur Bert Huisjes. Behalve Hamer heeft ook de NPO kritiek, die wil een gesprek met de raad van toezicht.

In het NOS Radio 1 Journaal reageert Hamer op een artikel in het AD en de bagatelliserende opmerkingen daarover vanuit de raad van toezicht van WNL. "Alle dingen die naar buiten komen stonden ook in dat rapport van Van Rijn, al die voorbeelden en aantallen staan er in. Ik was nogal verbaasd door de reactie van de raad van toezicht", begint ze.

"De raad van toezicht ontkent en zegt: 'nou, er stond niet zoveel over de directie in dat rapport'. Misschien moeten ze dat nog maar een keer goed gaan lezen", zegt de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

'Angry Bert'

Gisteren bracht het AD naar buiten dat er al jaren een angstcultuur heerst bij omroep WNL, die met name wordt veroorzaakt door omroepbaas Huisjes. De krant sprak met 25 betrokkenen, onder wie bekende namen als Eva Jinek, Roos Moggré en Merel Westrik.

Er komt uit naar voren dat de bestuurder en hoofdredacteur zich sinds 2011 stelselmatig schuldig maakt aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

Grote namen als Sven Kockelmann en Rick Nieman werken al jaren voor de omroep en zij hebben nergens last van gehad.

Fons van Westerloo, raad van toezicht WNL

Huisjes stond onder werknemers bekend als 'Bertlusconi' en 'Angry Bert'. De raad van toezicht van de omroep zei gisteravond achter Huisjes te staan en zich "gelukkig te prijzen" met de hoofdredacteur.

Hamer: "Het klonk als een militair die voor de troepen staat en zegt dat alles goed gaat, terwijl de bommen achter je afgaan. Het begint met het serieus nemen van de meldingen, dat is gisteravond niet gebeurd."

Naast Hamer veroordeelt ook de NPO de reactie van WNL. Frederiek Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, laat weten het gesprek te zullen aangaan met de omroep en de raad van toezicht.

'Wel serieus gereageerd'

In een reactie op de kritiek van Hamer zegt Fons van Westerloo van de raad van toezicht dat zij "wel serieus hebben gereageerd". "We hebben meteen na het rapport van Van Rijn een tevredenheidsonderzoek gedaan. We hebben voorgesteld de hoofdredactie uit te breiden en we hebben een onderzoek ingesteld naar de werksfeer bij Goedemorgen Nederland. Wat hadden we nog meer moeten doen?", aldus Van Westerloo.

Tegen persbureau ANP zegt hij dat het AD vooral "verhalen heeft opgeschreven van mensen die teleurgesteld zijn weggegaan bij de omroep. Grote namen als Sven Kockelmann en Rick Nieman werken al jaren voor de omroep en zij hebben nergens last van gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl