Leandro Bacuna
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Voetbal

Groninger Bacuna wil na Liverpool ook Feyenoord uitschakelen: ‘Ik weet wat bekeren is’

Eerstedivisionist FC Groningen kijkt reikhalzend uit naar de halve finale van het KNVB-bekertoernooi, vanavond om 20.00 uur tegen Feyenoord in De Kuip. Trainer Dick Lukkien zegt het zelfs te proeven, die "enorme zin om deze wedstrijd te gaan spelen".

"Een club als Groningen haalt niet heel vaak de halve finales en daar staan wij nu wel", zegt Lukkien. Het is voor de Groningers negen jaar geleden. Toen werd de finale ook bereikt en zelfs gewonnen.

Om weer een stapje dichter bij zo'n enorm succes te komen is een flinke stunt nodig, beseft iedereen in het Groningse kamp. Ook Leandro Bacuna. Geboren in de stad van zijn club en na tien jaar voetballen in Engeland en Wales teruggekeerd als de meest ervaren speler van FC Groningen. "Op papier wel", zegt hij zelf.

Groningen-speler Bacuna: 'Niet gestrest zijn door Kuip, dan kan alles gebeuren'

De 32-jarige Bacuna is ook een man met ervaring in bekerstunts. In 2015 bereikte hij met Aston Villa de eindstrijd van de FA Cup door in de halve finale te winnen van Liverpool.

"Ik weet wat het is om te bekeren", zegt hij bij die herinnering. "Liverpool was toen ook een heel grote club, zeker groter dan Aston Villa. Dus waarom kan Groningen niet van Feyenoord winnen?"

Sturende speler

Zijn trainer Lukkien wijst naar Bacuna als een 'sturende speler' in aanloop naar misschien wel de grootste wedstrijd van het seizoen voor de Groningers. Een van de mannen die de leiding moet nemen en jonge teamgenoten moet helpen.

"Ik weet hoe het werkt, dus het is de bedoeling dat ik die lessen meegeef", zegt Bacuna. "Vooral zorgen dat iedereen in het hoofd heel rustig is. Jongens moeten niet te gestrest zijn. Ze hebben bij Helmond Sport of TOP Oss uit gespeeld en dan kom je opeens in de Kuip. Dat is wel een heel andere atmosfeer."

Maar de 48-voudig international van Curaçao benadrukt: "Het is een wedstrijd waarin we niets te verliezen hebben. En het blijft een wedstrijd, man tegen man. Je moet gewoon zorgen dat je beter speelt dan je tegenstander."

Lukkien wapent zich met tips van Pastoor

Trainer Lukkien ziet kansen voor de huidige nummer zes van de eerste divisie tegen de regerend landskampioen en huidige nummer twee van de eredivisie. Hij heeft in de afgelopen weken wedstrijden gezien waarin Feyenoord het moeilijk had.

Tegen Almere City bijvoorbeeld. afgelopen zondag, toen Feyenoord pas in de laatste twintig minuten het verschil maakte (0-2). Lukkien belde na die wedstrijd met Almere-coach Alex Pastoor.

"Ik was benieuwd naar zijn plan en hoe hij dingen heeft ervaren", vertelt Lukkien over het gesprek met Pastoor. "Ik heb ook gekeken naar hoe Go Ahead Eagles en RKC het deden. Al die ploegen hebben het op hun eigen manier gedaan en waren er dichtbij. Wij gaan proberen daar een goede mix van te maken."

FC Groningen-trainer Dick Lukkien

"Hun avontuurlijke manier van spelen levert nogal eens ruimte op", weet Lukkien. "Hoe meer spelers je op de helft van de tegenstander hebt, hoe minder je er op je eigen helft hebt. Dat zijn ruimtes die zij laten. Ik vind het een prachtige instelling, maar het is wel iets waar wij gebruik van kunnen maken."

"Wij zullen Feyenoord op een slechte dag moeten treffen, omdat zij de favoriet zijn. Maar ik denk ook dat als wij de wedstrijd kunnen aanvliegen zoals wij denken dat te moeten doen, en een beetje geluk hebben, dat we er een echte wedstrijd van kunnen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl