Handbalsters winnen in EK-kwalificatie met hakken over de sloot van Tsjechië

De Nederlandse handbalsters hebben in Praag met de hakken over de sloot van Tsjechië gewonnen in de kwalificatiereeks voor het EK. Oranje begon sterk, maar won uiteindelijk nipt met 30-29.

Daardoor blijft Nederland koploper in de poule met een maximale score van drie overwinningen in drie duels. Komende zondag staan beide landen weer tegenover elkaar, maar dan in Den Bosch.

Nederland kwam sterk uit de startblokken. Al na vier minuten stond het op een riante 5-1 voorsprong. Nederland speelde de bal snel en flitsend rond en daar had Tsjechië veel moeite mee, omdat het juist in de duels probeerde te komen.

Na een time-out werd Tsjechië beter, maar als Oranje gas gaf dan scoorde het vrij gemakkelijk. Met een 12-6 voorsprong leek het een gemakkelijke avond te worden.

Mindere fase

Vlak voor rust nam het tempo in de wedstrijd af. Nederland werd onzorgvuldiger en raakte de bal steeds gemakkelijker kwijt. Tsjechië profiteerde daarvan en zorgde ervoor dat het weer een wedstrijd werd.

Door de mindere periode bleef er nog maar weinig van de voorsprong van Oranje over. De ploeg van bondscoach Per Johansson ging met een marge van twee punten voorsprong de rust in: 18-16.

In de tweede helft had Oranje het nog steeds moeilijk. Het speelde de bal moeizamer rond en wist daardoor aanvallend de oplossingen niet te vinden. Als Oranje er goed uitkwam, was de keepster van Tsjechië, Sabrina Novotná, een sta-in-de-weg.

Nederland had moeite met het agressieve spel van Tsjechië en kwam door twee rake strafworpen op een 25-24 achterstand.

Oranje herpakt zich

Maar Oranje wist zich na de achterstand te herpakken en nam de controle in de wedstrijd terug. Het had minder balverlies, maakte drie treffers op rij en kwam weer op voorsprong. Nederland gaf vervolgens niks meer weg en wist de overwinning eruit te slepen.

Met vijf goals waren Dione Housheer en Bo van Wetering topscorer bij Oranje.