Een medewerker in de nieuwe controlekamer
NOS Nieuws

Varen zonder kapitein, maar met 'kantoorschippers'

Op een stuk van de Rijn in Duitsland varen vanaf nu schepen die worden bestuurd door een kapitein op de wal. In de haven van Duisburg is een controlekamer voor zulke 'kantoorschippers' geopend. Op termijn is door de nieuwe techniek minder bemanning nodig; ook zou de scheepvaart er veiliger door worden.

De controlekamer is de eerste in zijn soort in Duitsland. Een van de betrokken bedrijven werkt in België al langer met schepen die op afstand worden bestuurd. Daar is soms al geen bemanning meer nodig.

Vanuit de controlekamer worden nu drie schepen aangestuurd op de Rijn tussen Rotterdam en Bonn. De walschipper heeft daarvoor een reeks schermen en een besturingsapparaat tot zijn beschikking. De schepen zijn op hun beurt uitgerust met camera's en sensoren.

Zo ziet dat eruit:

Varen zonder kapitein, maar met 'kantoorschippers'

In de beginfase zitten op de schepen nog een schipper en ander personeel. Op termijn kan met minder, of helemaal zonder mensen worden gevaren.

In Duitse media wijst de branchevereniging van de binnenvaart op het personeelstekort in de sector. Nu liggen schepen soms stil als de bemanning zich aan verplichte rusttijden houdt. Een extra ploeg aan boord zit er vaak niet in. In zulke situaties kan besturing op afstand een uitkomst zijn.

Bij betrokken instanties is er ook hoop dat het werk in de controlekamer mensen aanspreekt die wél interesse hebben in de binnenvaart, maar niet wekenlang op een schip willen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl