Een foto van Klette van haar Facebookpagina
NOS Nieuws

Lang gezochte RAF-terrorist leidde onopvallend leven op een vals paspoort

"De rechtsstaat is vasthoudend en heeft een lange adem", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. "Een mijlpaal in de geschiedenis van de criminaliteit", is het volgens haar collega in de deelstaat Nedersaksen. Na dertig jaar wist de Duitse politie deze week eindelijk een lid van het voorvluchtige RAF-trio Klette, Garweg en Staub aan te houden. Daar was wel hulp uit de bevolking voor nodig.

De RAF (Rote Armee Fraktion) was een extreemlinkse terreurbeweging die vooral in de jaren 70 in Duitsland tientallen moorden, bankovervallen en moordaanslagen pleegde.

Een tip november vorig jaar zette de politie op het spoor van de nu 65-jarige Daniela Klette. De woning op de vijfde verdieping van een flat in Berlijn werd een tijdlang geobserveerd. Toch was de politie er maandag op het moment van de inval niet zeker van dat zij de bewoonster was. Ze was alleen thuis en verzette zich niet. Haar vingerafdrukken gaven de doorslag.

Klette bleek al jaren in de huurwoning te wonen, al stond die niet op haar naam. Ze had een vals Italiaans paspoort op naam van ene Claudia Ivone, schrijven Duitse media. Volgens haar buren verdiende ze haar geld met het geven van wiskundebijles en de verkoop van kerstkoekjes. Ze had een Facebookaccount waarop ze foto's van zichzelf plaatste. Ze was in ieder geval tot in 2019 in een capoeiravereniging actief.

De recherche aan het werk bij de flat in Berlijn-Kreuzberg

Dat ze nog steeds een gevaar kon zijn, bleek vandaag. De bewoners van het appartementencomplex moesten hun woning aan het eind van deze middag verlaten. De politiemensen die naar bewijsmateriaal zochten, waren op een explosieve stof gestuit. Die moest eerst worden weggehaald. Eerder waren al twee magazijnen van een vuurwapen en patronen gevonden.

Lange lijst

Klette, Burkhard Garweg (55) en Ernst-Volker Staub (69) worden gerekend tot de derde generatie van de Rote Armee Fraktion (RAF), die onder meer verantwoordelijk was voor de moorden op de topman van de Deutsche Bank Alfred Herrhausen (1989) en politicus en zakenman Detlev Rohwedder (1991).

De drie verdwenen in 1993 van de radar, na een bomaanslag op een gevangenis in aanbouw in de buurt van Frankfurt. De schade bedroeg 63 miljoen euro. Na die aanslag zijn DNA-sporen van het drietal gevonden. In het wrak van de auto die gebruikt werd, vond de politie een haar van Klette.

Foto verspreid in 2016 voor de gezochte RAF-terroristen, met helemaal rechts op de foto Daniela Klette

De drie worden ook in verband gebracht met een mislukte bomaanslag op een filiaal van de Deutsche Bank (1990) en het beschieten van de Amerikaanse ambassade in Bonn met vuurwapens (1991). Nadat ze ondergronds waren gegaan, zouden ze zich in leven hebben gehouden met overvallen op geldtransporten en supermarkten. Daarbij zouden ze meer dan twee miljoen euro hebben buitgemaakt.

Jaar na jaar werd naar hen gezocht. De beloning voor de tip die tot de aanhouding van hen zou leiden bedroeg 150.000 euro. Twee weken geleden deed de politie nog een oproep in de Duitse versie van Opsporing Verzocht. Dat leverde negentig tips op, maar de doorslaggevende was in november al binnengekomen, zo bleek gisteren.

Vrijgelaten

Gisteren werd ook bekend dat een tweede verdachte was aangehouden, een man in de "gezochte leeftijdsklasse", zoals het Duitse Openbaar Ministerie liet weten. Vandaag is bekendgemaakt dat het niet Garweg of Staub was, maar iemand anders, die vandaag is heengezonden.

Klette zit in voorarrest, maar zwijgt. De zoektocht naar Garweg en Staub gaat door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl