Het presidentiële paleis in Tiraspol in Transnistrië
NOS NieuwsAangepast

Leiders afvallige regio Moldavië vragen Rusland om hulp

De leiders van de afvallige regio Transnistrië in Moldavië hebben Rusland om hulp gevraagd tegen "de toenemende druk" vanuit Moldavië. Volgens hen doet Moldavië de economie in hun regio pijn.

Onder leiding van Vadim Krasnoselski kwam de top van Transnistrië bijeen op een speciaal congres. Er was geen officiële agenda, maar van tevoren werd er druk over gespeculeerd dat de Transnistriërs zich zouden uitspreken voor aansluiting bij Rusland.

President Poetin zou dat verzoek dan morgen, op 29 februari, positief verwelkomen. De Russische leider houdt dan zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement, de Doema.

De leiders van Transnistrië hebben vandaag een resolutie aangenomen waarin staat dat ze het Russische parlement zullen oproepen om hen te beschermen tegen de toenemende druk vanuit Moldavië, maar hebben zich daarbij niet uitgesproken over een mogelijke aansluiting bij Rusland.

President Sandu is momenteel op bezoek in Albanië en liet vanuit daar weten dat Moldavië zich blijft inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict met Transnistrië. Al eerder sprak een woordvoerder van de Moldavische regering over een "propaganda evenement" en dat er geen risico op escalatie was.

Waarnemers in het Westen vrezen dat Poetin de hulpvraag van Transnistrië zal aangrijpen om Moldavië te beschuldigen en aan te vallen. De verhouding tussen Moldavië en Rusland is de laatste tijd verslechterd, vooral vanwege de pro-Westerse koers van de regering in Chisinau.

Moldavië ligt ingeklemd tussen Oekraïne en EU-lid Roemenië:

Moldavië is geen lid van de NAVO. Gedurende de oorlog in Oekraïne zijn er met enige regelmaat fragmenten van Russische drones terechtgekomen. President Sandu heeft gezegd dat Rusland de grootste bedreiging vormt voor de veiligheid in Moldavië.

De pro-Russische separatisten in Transnistrië schuiven juist steeds verder op richting Rusland sinds het uitbreken van de oorlog.

Bijna een jaar geleden was Moldavië al even groot in het nieuws vanwege mogelijke Russische inmenging. NOS op 3 maakte toen deze explainer over Moldavië en de regio Transnistrië:

Is dit Poetins nieuwe prooi?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl