Christian Horner met Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen laat weinig los over wankelende Horner: 'Dat zijn niet mijn zaken'

 • Louis Dekker

  verslaggever Formule 1

 • Louis Dekker

  verslaggever Formule 1

"Het beïnvloedt me niet. Ik ben gefocust op de auto en op mezelf. Hopelijk is deze kwestie snel opgelost." Veel meer wil Max Verstappen niet zeggen over zijn teambaas Christian Horner bij Red Bull Racing.

Er is geen ontkomen aan op het Bahrain International Circuit, waar deze week het nieuwe Formule 1-jaar begint. Horner zelf reist naar verluidt vandaag pas naar Bahrein en zal zich vandaag niet op het circuit laten zien. Donderdag zijn de eerste trainingen van het nieuwe Formule 1-seizoen. De verwachting is dat daarvoor duidelijk is of de 50-jarige teambaas mag aanblijven of niet.

Ondertussen vuren Journalisten in allerlei varianten dezelfde vraag af op Verstappen. Wat weet hij over de toekomst van zijn teambaas? Vindt hij dat Horner na alle aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag kan aanblijven? En gaat dit consequenties hebben voor de prestaties van de renstal, die als torenhoge favoriet aan het seizoen begint?

Fernando Alonso, Max Verstappen en Lando Norris bij de persconferentie in Bahrein

"Formule 1 is een teamsport en draait om nauwe samenwerking tussen mensen. Daarom is het belangrijk dat bij ons de neuzen dezelfde kant op staan en dat dit zo snel wordt opgelost", zegt Verstappen.

"Ik kan er verder weinig over zeggen. Op details ga ik niet in. Dat zijn niet mijn zaken. We moeten het onderzoek en de uitkomsten daarvan afwachten. Ik vertrouw erop dat dat proces correct verloopt en wordt afgehandeld."

"Ik wacht geduldig op wat komen gaat. Allerlei dingen hardop zeggen is niet altijd verstandig. Dat heb ik de afgelopen jaren geleerd."

Kan Red Bull Racing zonder Horner? Wat gebeurt er met de renstal als de langst zittende teambaas in de Formule 1 sneuvelt? Hoe belangrijk is zijn rol? Het zijn voorzichtige omwegvragen om Verstappen een antwoord te ontlokken. De laatste poging van een Engelse journalist slaagt.

"Christian is erg belangrijk voor ons. Natuurlijk. Anders had hij niet zo lang in deze functie gezeten", begint Verstappen. Vervolgens filosofeert hij hardop over twee scenario's. De drievoudig kampioen weegt zijn woorden.

"Als hij een paar races mist, is er nog niet zoveel aan de hand. Het team staat als een huis en iedereen weet wat hij moet doen en wat zijn taken zijn. Als het langer duurt wordt het anders. Als een van je leiders vertrekt heeft dat natuurlijk gevolgen, maar daar denken we nu nog niet aan."

In de officiële persconferentie van autosportfederatie FIA krijgt F1-icoon Lewis Hamilton vervolgens ook een vraag over Horner voorgeschoteld. In een notendop: is de zevenvoudig kampioen van mening dat een omstreden teambaas die lijdend voorwerp is in een onderzoek naar ongepast gedrag welkom in de paddock? Mag Horner zijn functie tijdens het proces uit blijven oefenen?

"Dat is een erg moeilijke vraag", begint de Mercedescoureur. "We moeten meer doen om onze sport en de werkomgeving veilig te houden. Elke beschuldiging moeten we zeer serieus nemen."

 • AFP
  Lewis Hamilton
 • AFP
  Daniel Ricciardo

Hamilton blijft voorzichtig: "We weten niet exact wat er is gebeurd, maar het moet snel en adequaat worden opgelost. Deze affaire hangt boven de sport. Het is boeiend om te zien hoe het afgehandeld wordt en welk effect het gaat hebben. Het is een belangrijk moment voor de sport."

Ricciardo

De enige andere coureur die er wel voor voelt iets te zeggen over de slepende kwestie bij Red Bull Racing is ex-werknemer Daniel Ricciardo. De voormalig teamgenoot van Max Verstappen rijdt dit seizoen voor het tweede team van Red Bull (RB, voorheen AlphaTauri). Ricciardo benadrukt dat de storm bij zijn oude renstal grotendeels langs hem heen gaat.

"Natuurlijk beseffen we wat er gaande is en weten we dat er het nodige speelt, maar het leidt me niet af. Ik focus op mezelf, mijn rijstijl en het team. Er ligt veel op ons bord, zo kort voor de seizoenstart en we hebben erg weinig tijd om de auto in de vingers te krijgen."

De 34-jarige Australiër geeft desgevraagd toe dat hij wel degelijk met de affaire in zijn maag zit. "Ik vind het ontzettend vervelend en heb het met Christian te doen."

"Ik ken hem al heel lang en hij is altijd goed voor me geweest. Ik hoop dat er snel een oplossing komt, die voor alle partijen eerlijk en acceptabel is. Hopelijk nog voor het raceweekend begint, zodat het hem en zijn team niet nog meer afleidt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl