De flat in Amsterdam-Noord waar de explosie was
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk link explosies Amsterdam en dood rapper, 'war' op muren gekalkt

Bij drie woningen in Amsterdam is gisteravond laat en vannacht een explosie geweest. Het gaat om een woning in Amsterdam-Noord, een in Zuidoost en een in Oost.

De politie houdt er sterk rekening mee dat de explosies verband houden met de moord op rapper Bigidagoe, afgelopen zondag, eveneens in de hoofdstad.

Op muren aan de Mastbos in Noord en de Populierenweg in Oost is het Engelse woord 'war' (oorlog) op de muren geklad. De politie gaat er daarom van uit dat er een verband is tussen de twee explosies.

De schade bij de woningen is behoorlijk, zegt de politie. Meerdere ruiten zijn gesprongen door de knallen.

Een buurtbewoner vertelt hoe ze wakker schrok van de harde knal in Amsterdam-Noord:

'Je hartslag gaat gelijk omhoog, het is altijd wel wat hier'

Aan de Mastbos in Amsterdam-Noord is een portiek van een appartementencomplex zwaar beschadigd. Op foto's is te zien dat een deel van de ruiten van de ingang eruit is geblazen. Sommige ruiten in het toegangsgebouw zijn er helemaal uit geblazen, een ander deel heeft flinke barsten.

Kort na de eerste explosie in Noord zijn twee mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de ontploffing. Het gaat om een 23-jarige man en een 28-jarige man. Ooggetuigen zagen dat de mannen wegvluchtten in een auto. Even later konden ze worden aangehouden in de buurt van de ringweg A10 in Noord op basis van hun signalement.

Op de muur in Amsterdam-Noord staat de tekst 'War!'

Ook in Amsterdam-Oost, op de Populierenweg, is later in de nacht een explosie geweest. Ook daar zouden de ruiten eruit zijn gesprongen. De derde explosie die verband zou houden met de moord op rapper Bigidagoe was in Kelbergen in Zuidoost.

De politie spreekt van een buitengewoon onrustige nacht. "De explosies zorgden voor angstige momenten voor buurtbewoners. Bewoners zaten rechtop in hun bed. Sommigen gingen geschrokken de straat op, zelfs met kleine kinderen."

Er was ook een vierde explosie in Amsterdam vannacht, maar die heeft volgens de politie te maken met een ruzie in de relationele sfeer. Voor die explosie in de Terschellingstraat is in Purmerend een man van 22 aangehouden. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl