Satellietfoto van het gekapseisde schip bij Tobago, waaruit olie lekt
NOS Nieuws

Olie aangespoeld op de kust van Bonaire, zorgen om milieuschade

Op de kust van Bonaire spoelt olie aan, die mogelijk afkomstig is van een schip dat eerder deze maand kapseisde voor de zuidkust van Tobago.

In twintig dagen dreef de olie weg vanaf Trinidad en Tobago en verdween onder water. Nu is die op de stranden van Bonaire terechtgekomen, zo'n duizend kilometer verderop.

Gisteren werden langs de stranden aan de oostzijde van Bonaire vissen en vogels gevonden die onder de olie zaten.

Op social media zijn beelden te zien van de vervuiling:

Olie op strand Bonaire

Hoewel er nog geen sprake is van een milieuramp, heerst er wel bezorgdheid in het Caraïbische deel van het koninkrijk. Om de omvang van de schade te bepalen, worden drones, boten en satellieten ingezet.

Toen bekend werd dat meerdere stranden van Bonaire vervuild waren, werd er meteen actie ondernomen om olie uit het water te halen.

Om verdere verspreiding van de olie tegen te gaan, werden er drijvende barrières geplaatst. Deze barrières blijken inmiddels niet voldoende om de olie tegen te houden.

De havenmeester van Bonaire Gunther Flanegin spreekt van een bizar incident. Zolang er niet over een ramp wordt gesproken, is hij verantwoordelijk voor de coördinatie. Als de situatie verder verslechtert, neemt de overheid meer maatregelen.

Vervuilde stranden

Het eilandbestuur van Bonaire heeft inwoners en toeristen inmiddels geadviseerd om weg te blijven van de vervuilde stranden. Volgens een lokale woordvoerder "is het lastig om exact te monitoren hoeveel olie er nog aan land zal komen". Hulpverleners en opruimers krijgen beschermende kleding.

Spookschip

De vervuiling lijkt afkomstig te zijn van het schip Gulfstream, dat begin februari kapseisde voor de zuidkust van Tobago met ongeveer 35.000 vaten ruwe stookolie aan boord. Het schip was onderweg van Panama naar Guyana en lekt sindsdien olie.

Toen de kustwacht arriveerde bij het schip, was er geen bemanning meer aan boord. De eigenaar van het schip heeft nog niet gereageerd op het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl