Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank tijdens het Marengo-proces eind vorig jaar
NOS Nieuws

Wekdienst 27/2: Na bijna zes jaar uitspraak Marengo-proces • Halve finale KNVB-beker

Goedemorgen! De Amsterdamse rechtbank doet vandaag uitspraak in het Marengo-proces, waarin zeventien verdachten terechtstaan voor in totaal zes moorden, vier moordpogingen en het voorbereiden van nog meer liquidaties. Verder spelen SC Cambuur en NEC in Leeuwarden vanavond om een plek in de bekerfinale.

Eerst het weer: vandaag begint landinwaarts grijs, elders schijnt de zon van tijd tot tijd. Vanmiddag breekt ook in het binnenland de zon op steeds meer plaatsen door. Bij een zwakke wind wordt het 7 tot lokaal 9 graden. De komende dagen blijft het vrij zacht met soms zon en vaak lange droge periodes.

Weer dinsdag 27/2

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na 142 zittingsdagen verspreid over bijna zes jaar doet de rechtbank vandaag uitspraak tegen alle verdachten in het Marengo-proces. De uitspraak over de straffen van Ridouan Taghi en de zestien medeverdachten vindt vanaf 10.00 uur plaats in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Er is zes keer levenslang geëist, onder meer tegen Taghi.
  • Informateur Putters vervolgt de formatiegesprekken en ontvangt de leiders van CDA, SP, FvD, PvdD, CU, SGP, Volt en JA21.
  • De Slag in de Javazee wordt herdacht. Het is 82 jaar geleden dat Nederlands-Indië door de Japanners werd bezet na de verloren zeeslag tussen Japan en de geallieerden.
  • De Democratische en de Republikeinse partij houden voorverkiezingen in de staat Michigan. De staat van ruim tien miljoen inwoners heeft sinds 1992 bijna altijd bij presidentsverkiezingen overwegend Democratisch gestemd.
  • SC Cambuur en NEC strijden in de halve finale van de KNVB-beker om de eerste finaleplaats. De aftrap is om 20.00 uur in Leeuwarden. De andere halve finale is donderdag en gaat tussen Feyenoord en FC Groningen.

Wat heb je gemist?

Nederland gaat Oekraïne steunen met honderd miljoen euro. Daar wordt onder meer munitie van gekocht, omdat het land kampt met grote tekorten. Rutte maakte dit bekend na de top met Europese leiders gisteren.

Samen met twintig andere landen was Rutte bij de top aanwezig, op uitnodiging van de Franse president Macron. De Oekraïense president Zelensky sprak de zaal toe via een videoverbinding.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Speciale scholen en klassen voor Oekraïense kinderen in Nederland gaan stoppen. De regering heeft besloten dat alle Oekraïense kinderen hier na de zomervakantie naar Nederlandse scholen gaan.

Deze Oekraïense kinderen gaan na dit schooljaar naar een normale Nederlandse school. Ze hebben er zin in, maar vinden het ook best spannend:

Deze Oekraïense kinderen gaan na dit schooljaar naar een normale Nederlandse school

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl