Emmanuel Nzekwesi
NOS Sport

Basketballers laten sterk Griekenland ontsnappen in EK-kwalificatie

De Nederlands basketballers hebben verzuimd om voor een stunt te zorgen in de EK-kwalificatie tegen Griekenland. Oranje verloor in Den Haag na een zenuwslopende slotfase met 72-74 van de tweevoudig Europees kampioen en nummer vijf van het laatste EK.

Nederland maakte vrijdag een valse start met de kwalificatie door uit met 98-94 te verliezen van Groot-Brittannië in groep F, waar ook Tsjechië en Griekenland in zitten. Omdat de eerste drie in de groep zich plaatsen voor het EK, blijft Oranje ondanks de twee nederlagen in de race.

Na een moeizame start (6-12) kwam de ploeg van de Israëlische bondscoach Arik Shivek dankzij een 17-0 run in het tweede kwart op een 31-18 voorspong. Leiden-speler Marijn Ververs was in die sterke fase de grote aanjager.

Van die voorsprong was bij rust nog een marge van zeven punten over (39-32), maar die verdween in het derde kwart door de toenemende verdedigende Griekse druk en de nodige scores van uitblinker Vasileios Toliopoulos (26 punten).

Laatste kwart

Nederland ging daardoor met een 58-62 achterstand het laatste kwart in. Toch rechtte Oranje zijn rug en kwam het weer voor met 66-64 na een driepunter van Ververs en belangrijke aanvallende rebounds van Roeland Schaftenaar.

Roeland Schaftenaar

De 35-jarige routinier bezorgde Nederland een dikke minuut voor het einde vanaf de vrijeworplijn een 71-70 voorsprong. Het lukte niet om die in veilige haven te loodsen. Twee keer balverlies werd Nederland fataal.

'Knap'

Spelverdeler Keye van der Vuurst de Vries baalde van het verlies: "Tegen Groot-Brittannië waren we gewoon slecht. Zo terugkomen tegen een topland als Griekenland is knap."

"We hebben het ze heel moeilijk gemaakt, hadden zelfs moeten winnen. In wedstrijden waarin het zo close is, gaat het om de kleine dingen. Dat deden zij beter."

Topscorer bij Nederland was Schaftenaar met 13 punten. Voor Yannick Kraag, speler van de Spaanse club Joventut Badalona, zaten scouts van NBA-club Portland Trailblazers op de tribune van de met 4.000 fans uitverkochte Sportcampus.

Kostas Antetokounmpo, een van de drie basketballende broers van NBA-superster Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks, deed mee bij de Grieken.

De kwalificatie voor het EK in 2025 gaat verder in november met een thuis- en een uitwedstrijd tegen Tsjechië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl