De Palestijnse premier Shtayyeh (r)
NOS Nieuws

Palestijnse premier dient ontslag regering in, hervormingen gevraagd

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh heeft in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever het ontslag van zijn regering ingediend. Dat zou op verzoek van president Mahmoud Abbas zijn gebeurd. Ook Arabische landen en de Verenigde Staten hebben aangedrongen op een hervorming van het Palestijnse bestuur.

Hervormingen moeten de Palestijnse Autoriteit (PA), met Fatah van Abbas als belangrijkste partij, nieuw leven inblazen. Hamas, dat in Gaza in oorlog is met Israël, maakte er geen deel van uit.

Als het aan de VS ligt zal na beëindiging van de oorlog een hervormde PA het bestuur overnemen in de Gazastrook. Israël heeft zich tot nu toe echter daartegen uitgesproken. Het wil zelf controle houden over de veiligheidssituatie in de Gazastrook, om te voorkomen dat er nieuwe aanslagen worden gepleegd.

'Nieuwe realiteit'

Shtayyeh zei vandaag dat er bestuurlijke hervormingen nodig zijn omdat de in de Gazastrook sprake is van "een nieuwe realiteit".

Als Abbas akkoord gaat met de ontslagaanvraag, wat wordt gezien als formaliteit, kan dat de weg vrijmaken voor een nieuwe Palestijnse regering, al is nog onduidelijk hoe die precies vorm moet krijgen. Als opvolger van Shtayyeh wordt Mohammad Mustafa genoemd, voorzitter van het Palestijnse Investeringsfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl