Mont-Dore (ter illustratie)
NOS Nieuws

Vier toerskiërs dood na lawine in Frans wintersportgebied

In het Franse wintersportgebied Mont-Dore zijn vier toerskiërs om het leven gekomen door een lawine. Drie anderen raakten gewond.

De groep bestond voor het grootste deel uit inwoners van het nabijgelegen Franse departement Cantal, meldt radiozender France Bleu. De groep was bekend met het gebied en was er met een gids.

Plakvellen

Toerskiën is een vorm van skiën waarbij geen gebruik wordt gemaakt van skiliften en waarbij skiërs vaak met plakvellen onder hun ski's naar boven lopen en met gladde ski's weer afdalen. Daarbij wordt in veel gevallen buiten de geprepareerde pistes geskied.

De groep die in de lawine terechtkwam, had zich goed uitgerust, meldt de politie. Ze hadden onder meer lawinepiepers bij zich, waarmee mensen die onder een lawine terecht zijn gekomen snel kunnen worden opgespoord.

Aanzienlijk lawinegevaar

In de afgelopen dagen was in het gebied veel sneeuw gevallen. Vanwege de harde wind bleef de sneeuw niet goed liggen, waardoor lawinewaarschuwingsniveau 3 van de 5 gold.

Dat betekent dat de kans op lawines dan aanzienlijk is, zeker buiten de piste. Ongeveer vijftig reddingswerkers zochten, met hulp van twee gespecialiseerde honden, na de lawine naar slachtoffers.

De hoogste bestuurder van het departement Puy-de-Dôme, waar het skigebied onder valt, condoleert de families en dierbaren van de slachtoffers. Ook vraagt hij skiërs in het gebied de komende dagen extra uit te kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl