Regisseur Mati Diop neemt de Gouden Beer in ontvangst
NOS Nieuws

Documentairefilm Dahomey wint Gouden Beer op filmfestival Berlijn

De documentairefilm Dahomey van de in Frankrijk geboren regisseur Mati Diop heeft de Gouden Beer gewonnen op het internationale filmfestival van Berlijn.

De korte film van 67 minuten van de regisseur met Senegalese roots gaat over de terugkeer van 26 kunstschatten, die in de late 19e eeuw door de Franse koloniale overheersers uit Afrika werden geroofd.

In haar film geeft Diop zowel een stem aan de geroofde koninklijke figuren die terug naar Benin worden verscheept als aan Beninse studenten die discussiëren over de teruggave van de roofkunst. Wat is de waarde daarvan en wie is er nu eigenlijk bij gebaat?

Uiteengevallen gezin

De Zilveren Beer ging dit jaar naar de Duitse regisseur Matthias Glasner voor het script van zijn drama Sterben. Het is een intiem drama rond een uiteengevallen gezin dat in het aangezicht van de dood voorzichtig weer toenadering tot elkaar zoekt. Het was de enige prijs voor Duitsland in de competitie.

Bekijk hier de filmtrailer van de Duitse film Sterben:

De Grote Juryprijs werd dit jaar uitgereikt aan Zuid-Korea voor het Yeohaengjaui pilyo (De behoeften van een reiziger) van regisseur Hong Sang-soo met in de hoofdrol de Franse actrice Isabelle Huppert.

De Roemeens-Amerikaanse acteur Sebastian Stan kreeg een Zilveren Beer voor zijn hoofdrol in de tragikomedie A Different Man en de Britse Emily Watson kreeg dezelfde prijs voor haar bijrol in het Iers-Belgische drama Small Things Like These. Voor zijn experimentele film Pepe, over een dood nijlpaard in Colombia, kreeg de Dominicaan Nelson Carlos De Los Santos Arias de Zilveren Beer voor de beste regie.

De Amerikaanse filmregisseur Martin Scorsese, bekend van films als Taxi Driver en Gangs of New York, kreeg vier dagen geleden op de Berlinale al een ere-Gouden Beer uitgereikt voor zijn hele oeuvre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl