Kip Caravan 90 jaar, begon als liefdesnestje in Hoogeveen
Een oer-Hollands icoon is jarig. Het is precies negentig jaar geleden dat Jan Kip in het Drentse Hoogeveen begon met een carrosseriebedrijf. Aanvankelijk zette hij boerenwagens en aanhangers in elkaar. In 1947 bouwde hij voor het eerst een caravan omdat hij op vakantie wilde met de liefde van zijn leven.
Boven de showroom van het huidige Kip Caravans is voor de gelegenheid een pop-up museum ingericht met een aantal modellen van het allereerste uur: de Kuiken, Dwerghoen en Krielkip. Maar ook de Kip de Luxe, de Mini-Kip en de relatief recente Kip Kompakt, meldt RTV Drenthe.
De feestelijkheden doen haast vergeten dat het voortbestaan van het bedrijf een paar keer aan een zijden draadje hing. Want hoe succesvol de caravanbouwer begin jaren '70 ook was (er werden toen per jaar 10.000 caravans geproduceerd), daarna zette de neergang in. In 2007 ging Kip Caravans voor het eerst failliet. In september 2010 gebeurde dat opnieuw.
Het was uiteindelijk Boedelbak uit Hoofddorp, de verhuurder van aanhangwagentjes, die redding bracht. Het bedrijf lichtte de fabriek in Hoogeveen door, nam de caravanbouwer over en richtte de productie anders in zodat efficiënter kon worden gewerkt.
'Trok heel wat bekijks'
Het bedrijf is inmiddels weer gezond en de caravan wordt weer veel gezien op de Autoroute du Soleil en andere wegen naar het zuiden. De 'Kips' zijn nog altijd een eerbetoon aan de grote liefde van oprichter Jan Kip.
In 1947 leerde hij Johanna Ans de Roos kennen in Amsterdam, bijna 150 kilometer verderop. Het was serieus. Geen scharrel maar de liefde van zijn leven, vertelt Peter Hagenus, marketeer bij de caravanbouwer, in het pop-up museum. De twee besloten om elkaar in de weekenden op te zoeken, het liefst ergens halverwege op de Veluwe.
Voor dit samenzijn bouwde Kip zijn eerste caravan. Hij maakte de rit van Hoogeveen naar de Veluwe talloze malen. "En hij werd gezien tijdens die ritten, heen en weer naar het midden van het land. Hij trok heel wat bekijks", aldus Hagenus bij RTV Drenthe.
"Nog niet veel mensen hadden in die tijd een caravan. Die waren er alleen nog voor de de crème de la crème. Het is de tijd direct na de oorlog, het was uniek als je een auto en een caravan had. Laat staan dat je dan ook nog genoeg geld én vrije tijd had voor een vakantie."
Verhuur
Een jaar later besluit Kip vanwege het vele enthousiasme over zijn 'liefdesnestje op wielen' twintig caravans te bouwen die vooral werden gebruikt voor de verhuur. "Ook deze caravans waren voor notabelen en de rijkere mensen in de samenleving. Het is pas vele jaren later dat de caravan ook toegankelijker wordt voor de gemiddelde Nederlander", weet Hagenus.
Na de ontmoetingen op de Veluwe trouwde Kip met De Roos. Zijn liefde maakte Kip ook zichtbaar in zijn caravans. In het eerste logo van Kip Caravans is een roos verwerkt die verwijst naar de achternaam van zijn geliefde. De twee bleven samen tot het overlijden van Jan Kip in 1980.