Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel
NOS Schaatsen

Oud-kunstrijdster en commentator Joan Haanappel (83) overleden

Voormalig kunstrijdster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd overleden.

Haanappel werd in 1940 geboren in Den Haag en zette in de jaren vijftig en zestig samen met Sjoukje Dijkstra het kunstrijden in Nederland op de kaart. Dankzij de successen van 'Sjoukje en Joan' werd kunstrijden een populaire televisiesport in ons land.

De Haagse Haanappel stond bekend om haar stijl en souplesse. Ze werd vier keer op rij Nederlands kampioen (1955-1958) en won drie keer een bronzen medaille bij de Europese kampioenschappen (1958-1960).

1969: Sjoukje Dijkstra (links) en Joan Haanappel

Haanappel nam twee keer deel aan de Olympische Spelen; in 1956 werd ze dertiende en in 1960 eindigde ze op de vijfde plaats.

IJsrevue en commentator

Na het WK van 1960 zette Haanappel een punt achter haar topsportloopbaan, maar ze bleef wel actief op het ijs. Haanappel sloot zich aan bij de Wiener IJsrevue en werd professioneel soliste bij de vooraanstaande ijsshow.

Toen aan haar showcarrière een einde kwam, werd ze commentator bij de NOS en later bij Eurosport.

Ze trad in 2006 ook toe tot het algemeen bestuur van schaatsbond KNSB, maar stapte na twee jaar weer op. Volgens Haanappel was er bij de KNSB te veel aandacht voor langebaanschaatsen en niet genoeg voor kunstrijden.

Haanappel woonde al jaren met haar man in het Belgische Wezembeek-Oppem, nabij Brussel. In november 2008 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl