NOS Nieuws

Reiswebsite Booking.com verwacht miljoenenboete van Spaanse concurrentiewaakhond

Het internetbedrijf voor hotelboekingen Booking.com verwacht een boete van 490 miljoen euro van de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het moederbedrijf van Booking.com heeft gepresenteerd.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen het Financieele Dagblad dat de boete nog niet is gegeven, maar dat het wel bekend is dat die eraan komt.

In 2022 kondigde de Spaanse toezichthouder een onderzoek aan naar Booking.com. CNMC had het vermoeden dat Booking.com misbruik maakte van zijn machtspositie, waarvan hotels en reisorganisaties in Spanje de dupe zouden zijn. Dat onderzoek volgde op twee klachten van de Spaanse vereniging van hotelmanagers en de Madrileense hotelvereniging.

Eind vorige maand kreeg het bedrijf ook al te maken met een financiële tegenslag. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat de reiswebsite zich moest aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche.

Het bedrijf verzette zich ertegen omdat het zich als een internetbedrijf ziet. Het hof oordeelt dat de site voor het boeken van accommodaties en hotelovernachtingen vooral een online reisagent is. Door die uitspraak heeft het bedrijf nog een kostenpost van 255 miljoen euro, valt te lezen in de cijfers.

Vanwege beide tegenvallers is de kwartaalwinst met 82 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. De winst kwam nu uit op ruim 205 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl