NOS NieuwsAangepast

Verdeelde reacties op voorstellen Garretsen

Er wordt verdeeld gereageerd op het plan van de commissie-Garretsen om wiet met een thc-gehalte van meer dan 15 procent als harddrug te kwalificeren. Thc is de werkzame stof in wiet en hasj. De commissie zegt dat het thc-gehalte de afgelopen jaren is gestegen.

Minister Schippers van Volksgezondheid neemt de voorstellen serieus en zegt dat er "een kans bestaat" dat ze het advies overneemt.

'Goed nieuws'

Uit de wetenschap wordt positief op het plan gereageerd. Onderzoeker Nicole Maalste van de Universiteit Tilburg, die veel onderzoek naar cannabis heeft gedaan, noemt het plan "goed nieuws". "Het is goed dat er naar de werkzame bestanddelen van cannabis gekeken agat worden", zegt Maalste. "Op illegale markten heb je daar geen enkele controle over." Wel zegt ze dat je "kunt twisten" over de grens van 15 procent.

Negatieve reacties komen uit de coffeeshops. Michael Veling van de Bond van Cannabisdetaillisten zegt dat ingrijpen helemaal niet nodig is, omdat cannabis van alle genotsmiddelen "het minst kwade" is en dat het tbc-gehalte in wiet en hasj sowieso daalt.

Trimbos

Het Trimbos Instituut laat weten dat de gemiddelde tbc-waarde van hasj en wiet momenteel 16 procent. Dat is hoger dan de door de commissie voorgestelde grens, maar minder dan een paar jaar geleden. Toen kwam het tbc-gehalte vaak uit op 19 à 20 procent.

"Het maakt niet uit hoeveel cannabis je consumeert. Je kunt er niet aan doodgaan", zegt Veling verder. Hij erkent wel dat het gebruik van roesmiddelen "sowieso af te raden" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl