In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

10 jaar cel voor vader die vier maanden oude dochtertje doodde

Een 25-jarige man uit Vught is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vier maanden oude dochtertje. Volgens de rechtbank heeft de man het kind met geweld om het leven gebracht.

Het meisje overleed in augustus 2022. Na onderzoek bleek dat de baby meerdere oudere en recente botbreuken en recente bloedingen had. Daarop werd de vader gearresteerd. Uit medisch onderzoek bleek dat het meisje als gevolg van ernstig hersenletsel was overleden.

De verdachte heeft altijd ontkend, hij legde de schuld bij de moeder van het kind en haar familie. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat hij het kind om het leven heeft gebracht. Zo was hij op de avond dat het meisje het fatale letsel opliep enkele uren alleen thuis met haar. Ook zocht hij rond dezelfde tijd op Google op termen als 'baby slap en wil niet wakker worden', meldt Omroep Brabant.

Gewelddadig gedrag

De rechtbank acht bewezen dat hij het meisje heeft gedood. Voor oudere verwondingen die bij het meisje zijn vastgesteld, is volgens de rechtbank geen sluitend bewijs dat hij dit letsel heeft veroorzaakt. Wel is er genoeg bewijs dat hij de moeder van het kind herhaaldelijk heeft mishandeld.

Bij het bepalen van de straf woog de rechtbank mee dat de verdachte weigerde openheid van zaken te geven, iets wat de rechtbank hem zwaar aanrekent. "Hij bagatelliseert zijn daden en legt de schuld geheel buiten zichzelf." Toch is de straf lager dan de eis van 14 jaar van het Openbaar Ministerie.

Geen tbs

De verdachte weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen konden daarom niet vaststellen of er bij hem sprake is van een psychische stoornis of dat hij ontoerekeningsvatbaar is. Om die reden eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden ook geen tbs, maar werd wel aan de rechtbank gevraagd dit te overwegen.

De rechter zegt zonder een deskundig advies niet te kunnen bepalen of de man lijdt aan een stoornis of dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Een gedwongen behandeling is daarom niet opgelegd. De rechtbank zegt dit te compenseren door een langere straf op te leggen dan doorgaans in vergelijkbare zaken wordt opgelegd.

Volgens de rechtbank is de kans dat de man na zijn straf opnieuw geweld zal gebruiken groot. Hij is daarom ook veroordeeld tot een zogeheten gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Hij komt daarmee na zijn vrijlating onder intensief toezicht te staan.

Advertentie via Ster.nl