Nathalie Loiseau is waarschijnlijk een van de getroffen EP-leden
NOS Nieuws

Spyware gevonden op telefoons Europese parlementariërs

Het Europees Parlement laat de telefoons van de leden van de defensie- en veiligheidscommissie extra controleren. Aanleiding is de vondst van spyware op toestellen van twee commissieleden.

De ontdekking werd aanvankelijk gemeld door Politico en is inmiddels aan diverse media bevestigd door een woordvoerder van het Europees Parlement. Volgens de woordvoerder werden "sporen" van spyware gevonden bij een reguliere controle. Dat soort controles vindt plaats sinds het voorjaar van 2022.

Er is niet bekendgemaakt bij welke commissieleden de schadelijke software is gevonden, maar volgens De Morgen gaat het om onder anderen voorzitter Nathalie Loiseau. In een recent interview onthulde ze dat haar apparaat besmet was met de Israëlische spyware Pegasus.

De commissieleden worden nu in een e-mail opgeroepen om hun telefoons in te leveren. De IT-dienst van het Europees Parlement zal de toestellen controleren op spyware. Dat gebeurt met een speciaal systeem dat vorig jaar werd opgezet.

Het is niet de eerste keer dat Europese politici slachtoffer zijn van spyware. In maart 2022 gebeurde dat voor het eerst. Het ging toen om de telefoons van leden van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, die besmet waren met Pegasus en Candiru, twee soorten hacktools.

Na dat incident bood EP-voorzitter Roberta Metsola alle leden van het Europees Parlement de mogelijkheid aan om hun persoonlijke telefoons en computers te scannen op spyware. Tot nu toe zijn meer dan 500 scans uitgevoerd op de apparaten van meer dan 250 EP-leden.

Volgens Politico bleek afgelopen december uit een interne evaluatie van het Europees Parlement nog dat de cyberbeveiliging van de organisatie niet op orde is. Met name leden van de subcommissie Veiligheid en Defensie liggen onder het vergrootglas, vanwege de gevoeligheid van hun werkzaamheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl