NOS Nieuws

Chipbedrijf Nvidia boekt enorme winst dankzij AI

Nvidia, de maker van videokaarten, profiteert gigantisch van de enorme vraag naar AI (kunstmatige intelligentie). De Amerikaanse fabrikant heeft afgelopen jaar een winst geboekt van omgerekend ruim 27 miljard euro. Een jaar eerder was dit bedrag nog de omzet. Nu bedraagt de omzet rond de 56 miljard euro.

De computerkaarten van de chipfabrikant werden eerst vooral gebruikt door gamers, maar vanwege de grote rekenkracht zijn de kaarten ook belangrijk geworden in datacenters. Die spelen weer een essentiële rol in de enorme vraag naar AI-toepassingen, waar de rekenkracht vandaan komt om bijvoorbeeld antwoorden te laten genereren door ChatGPT.

De orderboeken van Nvidia worden gevuld door grote bedrijven die aangeven in de toekomst nog meer te willen investeren in kunstmatige intelligentie. Onder meer Meta, Microsoft en Amazon zijn afnemers van de computerkaarten.

Verzeventienvoudigd

In vijf jaar is de waarde van het aandeel Nvidia verzeventienvoudigd. Waar een aandeel eerst nog 40 dollar kostte, kost dit nu 700 dollar.

Na de aankondiging van de jaarcijfers steeg de koers voorbeurs verder door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl