De politie onderzoekt de tas die de verdachte liet vallen
NOS NieuwsAangepast

Explosief in tas aangehouden man Vlaardingen, verband met aanslagen loodgieter onderzocht

De politie heeft in Vlaardingen een 19-jarige man uit Strijen aangehouden. De man gedroeg zich verdacht, waarop beveiligers de politie belden. Dat gebeurde vanavond in de Gretha Hofstralaan, waar de loodgieter woont die al vaker het doelwit was van aanslagen met explosieven.

Toen de politie aankwam, sloeg de man op de vlucht. Daarbij liet hij een tas vallen. Na een zoektocht met auto's en een helikopter is de man even verderop aangehouden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vond in de tas een explosief dat ter plekke onschadelijk is gemaakt.

De politie kan nog niet zeggen of de man nu verdachte is in de zaak van de loodgieter. "Dat is aannemelijk, maar dat moeten we nog onderzoeken", zegt een woordvoerder.

Tien explosies

Drie dagen geleden was er voor het laatst een explosie bij het woonhuis van de loodgieter. Het was de tiende ontploffing bij een van zijn panden, de vorige was bij een bedrijfspand. De man is al sinds mei vorig jaar doelwit van aanslagen, niet alleen op zijn huis en bedrijf, maar ook op het huis van zijn moeder en op auto's.

De reeks ontploffingen houdt al een tijd aan, maar er is nog niets bekend over een motief. De loodgieter zelf zei in De Telegraaf dat hij geen idee heeft. "Ik heb geen briefje of belletje ontvangen over het waarom. Ik zit niet in de drugshandel en ik ben geen dief. Het enige is dat ik tot een paar jaar geleden losse handjes had", aldus de Vlaardinger.

In verband met de aanslagen woonde hij met zijn gezin een tijd niet thuis, maar half januari gaf burgemeester Wijbenga hem toestemming weer naar huis te gaan. Er was toen enkele weken geen aanslag meer geweest.

Inmiddels zijn er drie verdachten opgepakt, twee Rotterdammers en een man uit Delfzijl. De politie patrouilleert bij panden van de loodgieter en er staan camera's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl