In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Levenslang voor liquidatie Brabantse crimineel in 2004

Een 62-jarige man is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een liquidatie in 2004 in het Brabantse dorp Esbeek. De rechtbank acht bewezen dat Jan S. bijna twintig jaar geleden de Eindhovense crimineel Robert Sengers om het leven bracht.

De 40-jarige Sengers werd doodgeschoten in zijn auto op een parkeerplaats in Esbeek, bij de grens met België. Hij was bij de politie bekend vanwege drugshandel en zou zijn gewaarschuwd dat zijn naam op een dodenlijst stond.

Na de moord zagen getuigen de dader wegrijden op een scooter. Die werd enkele dagen later teruggevonden, met op de handvatten schotresten en DNA. De DNA-sporen werden diverse keren onderzocht, maar dat leverde niets op.

DNA-match

De zaak werd in 2018 heropend, omdat verbeterde forensische technieken mogelijk nieuwe resultaten konden opleveren. Het DNA-onderzoek leverde inderdaad een match op en datzelfde jaar werd S. aangehouden. Hij zat toen al een celstraf van achttien jaar uit voor een liquidatie in 2002. Het slachtoffer uit deze zaak en Sengers kenden elkaar uit het criminele milieu.

Voor de rechtbank is er geen twijfel over dat het S. was die de moord pleegde. Naast de DNA-match was er ook ander belastend bewijs gevonden. Tijdens het onderzoek naar de eerdere moord had de ex-vriendin van de verdachte een verklaring afgelegd.

Zij zei toen tegen de politie dat S. haar trots had verteld over een andere moord "ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving, waarbij een scooter is gebruikt".

Levenslang

De rechtbank moest bij het bepalen van de straf rekening houden met de eerdere veroordeling van S. De rechters konden hem nog een celstraf van maximaal twee jaar opleggen of een levenslange gevangenisstraf. Ze besloten tot dat laatste. Levenslang wordt maar een paar keer per jaar opgelegd in Nederland.

Daarbij speelde onder meer mee dat S. volgens de rechtbank geen enkele vorm van medeleven of spijt betuigde, meldt Omroep Brabant. S. was niet bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig. Tijdens het proces had hij al duidelijk gemaakt dat hij niets zou zeggen.

Advertentie via Ster.nl