In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

12 jaar cel voor misbruiken en mishandelen eigen baby

Een 32-jarige man uit Ommen is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ernstig mishandelen en misbruiken van zijn pasgeboren dochter. Ook de 32-jarige moeder van het meisje is veroordeeld. Zij kreeg een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens nalatigheid.

Het meisje is inmiddels 2 jaar en woont bij een pleeggezin.

Ernstige verwondingen

Het meisje was vier weken oud toen ze in februari 2022 werd opgenomen in het ziekenhuis met onder meer gebroken ribben, hersenletsel en bloedingen.

Na de eerste ziekenhuisopname werd Veilig Thuis ingeschakeld om het gezin te begeleiden. Dit traject werd drie maanden later beëindigd. Kort daarna werd het meisje opnieuw met ernstige verwondingen opgenomen, nadat de moeder de hulpdiensten had ingeschakeld.

Het meisje overleefde het ternauwernood. Dankzij een bloedtransfusie bleef ze in leven. Een dag later werden de ouders aangehouden in het ziekenhuis.

Ouders ontkennen

Uit medisch onderzoek bleek dat de verwondingen van het meisje het gevolg waren van fors geweld. De verwondingen die het meisje aan haar onderlichaam had opgelopen, waren volgens de deskundigen veroorzaakt door een voorwerp of een lichaamsdeel dat was ingebracht in haar lichaam.

De ouders, Rik S. en Sanne ten H., hebben altijd ontkend dat ze verantwoordelijk zijn. Ze hadden ook geen verklaring voor de verwondingen en wezen volgens RTV Oost naar elkaar over wat er was gebeurd, tot irritatie van de rechtbank. "U bent als beide ouders verantwoordelijk en u weet hoe het letsel is ontstaan", zei de rechter.

Beide ouders zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar volgens deskundigen zijn er bij zowel de vader als de moeder geen aanwijzingen voor een psychische stoornis.

'Voor de rest van haar leven beschadigd'

De rechtbank acht bewezen dat S. zijn dochter meerdere keren heeft mishandeld en misbruikt. Vanwege de ernst van de mishandeling is hij ook veroordeeld voor poging tot doodslag.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. "Hierdoor blijft het tot op de dag van vandaag voor iedereen onverteerbaar en onbegrijpelijk waarom dit is gebeurd." De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

'Er is niet ingegrepen toen dat nodig was'

Er is geen bewijs dat moeder Sanne ten H. betrokken was bij het geweld. Wel is zij veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje.

Volgens de rechtbank waren er meerdere momenten dat Ten H. alarm had moeten slaan. "Er is niet ingegrepen toen dat nodig was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl