Agenten onderzoeken het lichaam dat vorige week in een parkeergarage werd gevonden
NOS NieuwsAangepast

Spaanse politie wil dood vermoorde Russische overloper nog niet bevestigen

De Spaanse politie wil nog niet bevestigen dat de man die vorige week in de buurt van de stad Alicante werd doodgeschoten de overgelopen Russische helikopterpiloot Maksim Koezminov was. Bevestiging is pas mogelijk als het onderzoek is afgerond, zegt de politie.

Het lichaam van de man werd op 13 februari in een parkeergarage in de plaats Villajoyosa gevonden. Gisteren verschenen berichten in Russische en Oekraïense media dat het gevonden lichaam dat van Koezminov was.

Een woordvoerder van de Oekraïense geheime dienst bevestigde dat de man in Spanje is vermoord. Het Spaanse persbureau Efe hoorde dat hij door ongeveer zes kogels is geraakt en dat hij ook door een auto is overreden.

Documenten

Op het lichaam zijn identiteitspapieren gevonden van een Oekraïner van 33, enkele jaren ouder dan Koezminov was.

Mogelijk heeft Koezminov van de Oekraïense geheime dienst een nieuwe identiteit gekregen. Die dienst hielp hem vorig jaar bij de voorbereiding van zijn vlucht naar Oekraïne. Hij landde toen met een Russische gevechtshelikopter op een Oekraïens militair vliegveld. Koezminov kreeg een beloning van 463.000 euro voor zijn daad.

Koezminov legde op een video van de Oekraïense geheime dienst uit hoe en waarom hij was gevlucht

Twee andere bemanningsleden die niet op de hoogte waren van de vluchtplannen zouden door Oekraïners zijn gedood toen ze wilden vluchten. De Russische staatstelevisie zei in het najaar dat de Russische geheime dienst opdracht had gekregen om de verrader te liquideren.

Een lid van de Oekraïense nationale veiligheidsraad zegt dat Koezminov het advies heeft gekregen om niet naar het buitenland te gaan. "Hier was hij in ieder geval veilig geweest."

Het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR noemt Koezminov een "verrader en crimineel". Koezminov werd volgens hem een "moreel lijk toen hij zijn smerige en vreselijke misdrijf voorbereidde".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl