Foto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Giftige cobra mogelijk ontsnapt in Lelystad, gemeente waarschuwt omwonenden

In Lelystad is gisteren mogelijk een giftige slang uit een woning verdwenen. Het is een schildneuscobra van 50 centimeter, meldt de gemeente. Er wordt met slangenvallen en een speciale speurhond naar het reptiel gezocht.

Buurtbewoners zijn op de hoogte gebracht van de mogelijke ontsnapping. De gemeente adviseert mensen in de omgeving ramen en deuren dicht te houden. Ook huisdieren kunnen beter worden binnengehouden of aangelijnd. Als mensen de slang zien of gebeten worden, moeten ze 112 bellen.

Slang misschien nog in huis

Het zou kunnen dat de slang nog in het huis is, maar de eigenaar heeft het dier nog niet gevonden. Walter Getreuer, eigenaar van een reptielendierentuin, zocht kort na de verdwijning van de slang al samen met zijn speciaal getrainde hond in het huis.

Hij legt in radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1 uit dat de cobra niet snel uit zichzelf zal aanvallen. "Het is een defensieve soort. Op meer dan een meter van het dier is er absoluut niets aan de hand", zegt Getreuer. Ook is het dier minder giftig dan een reguliere cobra.

Getreuer zocht eerst op de plek waar de slang werd gehouden, op zolder. "Maar de eigenaar had al behoorlijk wat verplaatst, dus er was helaas niet echt een spoor. En mijn hond gaf niet heel duidelijk aan dat de slang nog in die ruimte was. Als hij binnen een meter van een slang is, gaat hij zitten. Dat deed hij niet."

Pas weer zoeken bij 'duidelijke signalen'

De slangenexpert sluit niet uit dat het dier zich heeft verstopt, ook omdat er op dezelfde zolder katten zaten. "Dat is voor een slang een uitgesproken roofdier. Als hij dan heel diep ergens verstopt zit, geeft mijn hond daar geen signaal op."

Getreuer denkt niet dat de slang naar buiten is gevlucht, omdat het daar relatief koud is voor een reptiel. Mogelijk zit de schildneuscobra op een warme, droge plek in de woning of ergens anders in het huizenblok.

Getreuer was ook betrokken bij de zoektocht naar de giftige groene mamba die in november verdween uit een woning in Tilburg. Die werd een paar dagen later gevonden op de zolder van het huis.

In Lelystad gaat Getreuer pas weer zoeken als er "duidelijke signalen" zijn. "Want het doorzoeken van het hele blok gaat mijn hond niet volhouden. Het is heel intensief, dat zoeken. Na ongeveer een uur is hij kapot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl