De runderen verblijven gedurende de reis in erbarmelijke omstandigheden
NOS Nieuws

Ondraaglijke stank in Kaapstad door vrachtschip met 19.000 levende runderen

Er hangt een ondraaglijke stank in Kaapstad. In de haven van de Zuid-Afrikaanse stad meerde zondag een vrachtschip aan uit Zuid-Amerika met 19.000 levende runderen. Sindsdien stinkt het.

Volgens de Zuid-Afrikaanse dierenbescherming NSPCA zijn de leefomstandigheden voor de dieren aan boord verschrikkelijk. "Deze ondragelijke geur is het resultaat van uitwerpselen en ammoniak", zegt de organisatie in een verklaring.

Gisteren kreeg de NSPCA, na een eerder geweigerd verzoek, toestemming om aan boord van het schip te komen en de omstandigheden te inspecteren.

Het 190 meter lange transportschip is onderweg van Brazilië naar Irak en maakt een tussenstop in Kaapstad om daar voer te laden. Lokale autoriteiten bevestigen dat de stank afkomstig is van het schip Al Kuwait. Het is de bedoeling dat het schip zo snel mogelijk weer vertrekt uit de haven. Vooralsnog staat het vertrek gepland voor morgen.

De runderen verblijven gedurende de reis in erbarmelijke omstandigheden

Niet alleen de dierenbescherming keurt het vervoer van de levende dieren af, ook de regerende politieke partij in Kaapstad (de Democratische Alliantie) heeft in een verklaring het transport afgekeurd.

"Dit onderstreept de noodzaak om het welzijn van de dieren te verbeteren. De export van levende dieren stelt ze bloot aan gevaarlijke omstandigheden: ruwe zee, extreme hitte, verwondingen, vervuilde omgeving en uitputting", staat in de verklaring. De partij pleit voor een humane behandeling van de dieren.

Het schip, hier op archiefbeeld in 2020, waar de runderen in worden vervoerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl