RKC-doelman Etienne Vaessen tijdens het duel met Feyenoord
NOS VoetbalAangepast

RKC niet akkoord met schorsing Vaessen, ook Heraclied Limbombe voor tuchtcommissie

De tuchtcommissie van de KNVB krijgt het druk deze week. Zowel RKC Waalwijk als Heracles maakte maandag bekend niet akkoord te gaan met schikkingsvoorstellen van de aanklager betaald voetbal. Beide clubs zagen een speler afgelopen weekend weggestuurd worden met een rode kaart.

Bij RKC gaat het om doelman Etienne Vaessen, die zondag in het verloren uitduel met Feyenoord (1-0) in de eerste helft moest vertrekken na een vermeende handsbal. Het voorstel bedroeg één duel schorsing.

In een poging de doorgebroken Calvin Stengs af te stoppen, kwam de doelman na iets meer dan een half uur zijn penaltygebied uit. De middenvelder van Feyenoord schoot de bal vervolgens tegen Vaessen aan. Hands, oordeelde scheidsrechter Martin van den Kerkhof, en dus een rode kaart.

Het leek erop dat de bal via Vaessens bovenlichaam tegen zijn uitgestoken arm kwam en daarmee is het de vraag of er sprake is van opzettelijk hands. "Je wordt eigenlijk gewoon genaaid door de scheids en de VAR", vertelde Vaessen na afloop. "Ik heb het tien keer teruggekeken en ik vind dit geen hands."

Doodziek

Vaessen vond het onbegrijpelijk dat de arbiter niet zelf de beelden terugkeek. "Ik vind dat je als scheidsrechter meer persoonlijkheid mag tonen. Dat je tegen de VAR zegt: ik loop naar het scherm, want ik ben er niet zeker van. Dat deed-ie niet en daar ben ik doodziek van."

RKC, de huidige nummer zestien van de ranglijst, hield met tien man lang stand tegen nummer twee Feyenoord. Het verloor uiteindelijk alsnog door een tegendoelpunt in de 85ste minuut.

Heracles is het niet eens met de directe rode kaart die vleugelaanvaller Bryan Limbombe al na dertien minuten kreeg tijdens de verloren wedstrijd bij koploper PSV (2-0). Het schikkingsvoorstel van drie duels schorsing waarvan één voorwaardelijk werd afgewezen.

'Gewone voetbalovertreding'

Limbombe kreeg zijn rode kaart na een stevige overtreding op PSV-aanvoerder Luuk de Jong. "Wij vonden de overtreding geen rode kaart waard", aldus technisch directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles. "Het was een gewone voetbalovertreding van een speler die door zijn tegenstander uit balans werd gebracht en daardoor verkeerd uitkomt."

"Met de rode kaart in de dertiende minuut heeft Bryan er eigenlijk al een wedstrijd schorsing opzitten. Dat vinden wij meer dan voldoende."

Donderdag reist Limbombe af naar Zeist om voor de tuchtcommissie te verschijnen.

Bekijk de samenvatting van PSV - Heracles

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl