Maxim van Gils wint de korte tijdrit en schrijft zo de Ronde van Andalusië op zijn naam
NOS WielrennenAangepast

Ronde van Andalusië duurt maar vijf kilometer in plaats van vijf dagen

De Ronde van Andalusië schrapt ook de etappes van komend weekend en duurt zo geen vijf dagen, maar slechts een kleine vijf kilometer. Vanwege boerenprotesten in de buurt is het niet mogelijk voldoende politiemensen vrij te maken om de koers in goede banen te leiden.

Eerder deze week werden daarom al de etappes van woensdag en donderdag geschrapt. Vrijdagmiddag maakte de organisatie vlak voor de start van de individuele tijdrit van vijf kilometer bekend dat er dit weekend niet gekoerst zal worden.

Daarom ging slechts één van de geplande vijf etappes door. Alleen een tijdrit van 4,95 kilometer kon plaatsvinden, omdat op het korte parkoers over afgezette wegen in Alcaudete minder politie-inzet nodig was.

De tijdrit stond aanvankelijk niet op het programma, maar werd ingepland in plaats van een rit over 161 kilometer tussen Arjona en Pozoblanco. Zaterdag zou er een bergrit over 100 kilometer rond Lucena zijn, zondag een etappe over 168 kilometer tussen Benahavis en La Linea de la Concepcion.

Poels

Maxim van Gils won de korte tijdrit en werd dus ook eindwinnaar van de koers, die bekendstaat als de Ruta del Sol. De Belg volgt daarmee Tadej Pogacar op. De Sloveen was dit jaar niet van de partij. Wout Poels opende zijn seizoen met een 31ste plaats in Andalusië, waar hij in 2022 de beste was in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl