Tweede dag WK afstanden: is Kok ‘snappy’ genoeg voor tweede wereldtitel?
Na de teamsprints van gisteravond zijn de sprinters vandaag individueel aan zet. Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary staat de 500 meter voor mannen en vrouwen op het programma en dus gaat Femke Kok op jacht naar een tweede wereldtitel.
Naast het sprintgeweld staan ook de wereldtitels op de ploegenachtervolging op het spel.
Bekijk hieronder het programma en de uitzendtijden van de komende dagen.
Op de 500 meter is Kok opnieuw een van de kanshebbers. De Friezin schreef vorig jaar in Thialf geschiedenis door als eerste Nederlandse de wereldtitel te veroveren op de kortste afstand. Dit seizoen won ze twee van de negen wereldbekerwedstrijden waarop ze in actie kwam.
Het waren de eerste wereldbekerzeges waarbij ze de hele wereldtop versloeg, want Koks enige WB-overwinningen tot dit jaar boekte ze in de 'coronabubbel' waar de Aziatische rijders ontbraken.
'Snappy'
Na haar laatste zege in Quebec was Kok toch nog kritisch op haar eigen rijden. Ze voelde zich niet helemaal 'snappy'. In de NOS Schaatspodcast verklaarde ze zich nader: "Als ik niet zo fel en scherp ben, zit ik er net niet goed genoeg op, als het ware. Als ik in Calgary helemaal uitgerust ben, heb ik meer pit en moeten de puzzelstukjes in elkaar vallen."
Bekijk hieronder de vooruitblikt van Ireen Wüst op dag 2 van de WK afstanden:
Een 'snappy' Kok moet vooral rekening houden met de Koreaanse Kim Min-sun en olympisch kampioene Erin Jackson, die vier wereldbekers én het eindklassement op haar naam schreef. De Amerikaanse had twee weken geleden in Quebec wel last van een lichte rugblessure.
Wat kan Leerdam?
Op de 500 meter komt ook Jutta Leerdam in actie. Zij veroverde vorig seizoen in topvorm de bronzen medaille, nu is het de vraag hoe goed ze haar enkelproblemen onder controle heeft. Marrit Fledderus is de derde Nederlandse op de 500 meter.
Bekijk hieronder een voorbeschouwing met Fledderus, die voor het eerst een individuele WK-afstand rijdt:
Bij de mannen is de kortste afstand een waar debutantenbal. Nederlands kampioen Jenning de Boo, Stefan Westenbroek en Janno Botman debuteren dit weekeinde op het wereldkampioenschap.
Ze behoren op voorhand niet tot de titelkandidaten, in de wereldbeker eindigde niet één keer een Nederlander op het podium. Maar dat De Boo en Botman in vorm zijn, bewezen ze gisteravond. Ze maakten deel uit van de teamsprintformatie die op twee duizendsten de titel misliep.
Stolz tegen Dubreuil en de Japanners
Titelverdediger is Jordan Stolz, die de laatste drie wereldbekers op zijn naam schreef. Zijn concurrenten komen uit Canada (Laurent Dubreuil) en Japan. Wataru Morishige, Tatsuya Shinhama en Yuma Murakami hebben veel druk op hun schouders.
Het is negentien jaar geleden dat voor het laatst een Japanner wereldkampioen werd op de 500 meter: Joji Kato op de, toen nog, onoverdekte baan van Inzell.
Voorafgaand aan het sprintgeweld worden de ploegenachtervolgingen gereden. Kersvers wereldkampioene op de 3.000 meter Irene Schouten gaat met Marijke Groenewoud en Joy Beune op jacht naar revanche voor het mislopen van de wereldtitel vorig jaar.
De Nederlandse vrouwen reden in een volgepakt Thialf de snelste tijd en hadden hun winst al gevierd, maar het trio werd gediskwalificeerd omdat Beune haar enkel niet volledig had afgedekt. Thuisland Canada is de titelverdediger.
Roest nog steeds afwezig
De Nederlandse mannen hebben een reusachtige eer hoog te houden. Pas één keer in de geschiedenis werd Nederland geen wereldkampioen op de ploegenachtervolging. In 2011, in een overdekt Inzell, pakten de Amerikanen de titel.
De kans dat het slechts bij één hiaat blijft, is niet al te groot. Nederland eindigde dit seizoen niet één keer op het podium op de achtervolging.
De afwezigheid van Patrick Roest, die gisteravond de 5.000 meter won, die zich uit onvrede over de werkwijze van bondscoach Rintje Ritsma dit seizoen niet beschikbaar stelde, is merkbaar. De favorieten voor de wereldtitel zijn olympisch kampioen Noorwegen en wereldrecordhouder Verenigde Staten.