Boeren in de haven van Antwerpen, vanochtend
NOS Nieuws

Boeren blokkeren toegang tot haven Antwerpen

De haven van Antwerpen is opnieuw het toneel van een boerenprotest. Zo'n 500 tractoren blokkeren de toegangswegen naar de haven. De boeren demonstreren uit onvrede over het landbouwbeleid, hun dalende inkomen en vooral ook de Europese milieunormen waardoor ze zich benadeeld voelen.

De boeren zijn vanuit heel Vlaanderen naar Antwerpen gekomen om blokkades op te werpen in en rond de haven. Hulpdiensten en bedrijven met gevaarlijke stoffen worden niet gehinderd en ook ploegwissels bij bedrijven in de haven zouden kunnen doorgaan. De organisatie zou zich vandaag vooral willen richten op het hinderen van bulkvervoer.

Eind januari en begin deze maand werd ook al door boeren gedemonstreerd in het Antwerpse havengebied. Ook distributiecentra van supermarkten waren toen het doelwit van protesten. Nederlandse boeren demonstreerden toen uit solidariteit met hun Belgische collega's in het grensgebied.

Andere havens bezocht

Of het protest vandaag beperkt blijft tot de Antwerpse haven, is nog niet duidelijk. Ook de havens van Gent en Zeebrugge worden vandaag mogelijk bezocht door de demonstrerende boeren.

Donderdag overleggen de Vlaamse regering en landbouworganisaties opnieuw over de toekomst van de agrarische sector. De Vlaamse premier Jambon annuleert zijn geplande bezoek aan Barcelona in de hoop dat er tegen die tijd een akkoord ligt met de boeren.

Jambon zei gisteren, vooruitblikkend op het protest van vandaag, dat hij hoopt "dat iedereen het gezond verstand gebruikt". "Wij gebruiken het gezond verstand hier rond de tafel om tot een akkoord te komen. Ik denk dat niemand de blokkade van de Antwerpse haven graag ziet gebeuren, maar het is aan iedereen om zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik hoop dat men morgen redelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl