Oud-premier Thaksin bij zijn terugkeer in Thailand, in augustus vorig jaar
NOS Nieuws

Thaise oud-premier Thaksin komt vervroegd vrij

De Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra (74) wordt vervroegd vrijgelaten. Dat heeft de Thaise premier bevestigd na berichten in Thaise media. Thaksin zou te ziek of te oud zijn voor de gevangenis. Zijn voorwaardelijke vrijlating is in overeenstemming met de penitentiaire voorschriften, zei premier Srettha Thavisin, een politieke vriend van Thaksin.

De nog steeds populaire politicus werd in 2010 tot een celstraf van acht jaar veroordeeld wegens corruptie. Hij vluchtte na die uitspraak naar Dubai, omdat hij om politieke redenen vervolgd zou zijn. Pas in september vorig jaar keerde hij terug naar Thailand. Hij werd meteen vastgezet, maar dezelfde nacht nog opgenomen in het ziekenhuis omdat hij last had van pijn op de borst en hoge bloeddruk.

Thaksin vroeg vorig jaar na zijn terugkeer om gratie van koning Vajiralongkorn, die het verzoek deels honoreerde: zijn oorspronkelijke celstraf werd verlaagd naar één jaar, onder meer omdat hij "als premier goed werk heeft verricht voor het land en zijn inwoners, en loyaal is aan de monarchie." Vanwege zijn gezondheidsklachten heeft hij geen nacht in de gevangenis doorgebracht. Hij verblijft op een onbekende locatie. Hij komt vermoedelijk nog deze maand vrij.

Nieuwe aanklacht?

In theorie zou Thaksin binnenkort alweer de cel in kunnen gaan: hij wordt mogelijk vervolgd voor belediging van de monarchie in een interview in 2015, maar aanklagers hebben nog geen besluit genomen over die aanklacht.

De 74-jarige miljardair Thaksin gebruikte het fortuin dat hij met telecommunicatie had opgebouwd om rond de eeuwwisseling een eigen partij op te richten. In 2001 werd hij tot premier verkozen en in 2005 werd hij herkozen. Thaksin werd gezien als sociale hervormer, maar ook als een politicus die voor verdeeldheid zorgde. Hij werd in 2006 door het leger afgezet, maar heeft altijd een grote achterban gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl