Protest van aanhangers van Imran Khan tegen vermeende verkiezingsfraude
NOS Nieuws

Uitslag verkiezingen Pakistan bekend, maar onduidelijk wie de winnaar is

De parlementsverkiezingen in Pakistan hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Integendeel, de onzekerheid over hoe het nu verder moet, lijkt alleen maar groter geworden.

De grootste partij is de PML-N van oud-premier Sharif met 75 zetels. De PPP van oud-minister van Buitenlandse Zaken Bhutto Zardari werd tweede met 54 zetels. Dat zijn er te weinig om samen een regering te kunnen vormen.

Wat het ingewikkeld maakt is dat 101 zetels naar onafhankelijke kandidaten zijn gegaan. 93 daarvan steunen oud-premier Khan. Hij en zijn partij mochten niet aan de verkiezingen mocht meedoen. Khan zit jarenlange gevangenisstraffen uit voor het corruptie, lekken van staatsgeheimen en een illegaal huwelijk.

Fraude

Omdat zijn PTI-partij van deelname werd uitgesloten deden die politici als onafhankelijke kandidaten mee. Volgens Khan hebben nog meer van zijn aanhangers een zetel gewonnen, maar is er in zeker achttien districten met de uitslag geknoeid.

In die districten zijn verliezende PTI- kandidaten naar de kiescommissie en rechtbanken gestapt om de stemmen opnieuw te laten tellen.

Uit protest tegen de vermeende fraude blokkeren duizenden aanhangers van Khan en andere partijen snelwegen. In het zuidwesten van het land is een staking uitgebroken.

Hoe nu verder?

Sharif hoopt met de PPP van Bhutto Zardari en een aantal kleine partijen een meerderheidsregering te vormen. Dat wordt mogelijk geblokkeerd als Khans onafhankelijke kandidaten zich bij een van de kleinere partijen aansluiten, zodat ze een groot deel van de gereserveerde zetels voor vrouwen (60 zetels) en niet-moslims (10 zetels) naar zich kunnen toetrekken.

Dat blok zou met de PPP een regering kunnen vormen en daarnaast afspraken kunnen maken over de vrijlating van Khan. Lijsttrekker Bhutto Zardari wordt dan zo goed als zeker premier.

Omkoping

De vraag hoeveel onafhankelijke kandidaten zich met lucratieve functies laten verleiden en zich toch bij een partij aansluiten. Zes onafhankelijken zijn inmiddels overgestapt naar de PML-N van Sharif. De vraag is hoeveel er vandaag volgen.

De president van Pakistan riep de partijen en "instituties" gisteren de keuze van de kiezers te respecteren. Met "instituties" doelde hij waarschijnlijk op het leger, dat achter de partij van Sharif staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl