Kelvin Kiptum na zijn historische finish in Chicago
NOS Sport

Kiptum verlegde de grenzen van de marathonsport: 'Dit was de nieuwe generatie'

"Wow, hier loopt de toekomst", zei de verbouwereerde commentator die afgelopen oktober verslag deed van de marathon van Chicago.

Ze zag de 24-jarige Keniaan Kelvin Kiptum een verbluffend wereldrecord lopen. 2.00.35 was zijn tijd, 34 seconden sneller dan het oude record van marathongrootheid Eliud Kipchoge.

Kiptums volgende doel was de magische grens van twee uur doorbreken. En geen atletiekkenner die zich erover had verbaasd als hem dat nog dit jaar was gelukt.

Maar de grootse toekomst die voor hem lag, zal er voor Kiptum nooit komen.

Ik snap het niet. Het is een brede weg met genoeg ruimte om te ontsnappen.

Jos Hermens over het ongeluk van Kelvin Kiptum

Hij overleed vannacht na een auto-ongeluk nabij zijn geboortedorp in Kenia. Ook zijn trainer Gervais Hakizimana kwam bij het ongeval om het leven.

Ongeloof

Jos Hermens, de voormalig topatleet die als manager jarenlang samenwerkte met wereldtoppers als Kipchoge, schrok enorm van het nieuws.

De plek des onheils, een weg tussen tussen de plaatsen Kaptagat en Eldoret, kent hij goed. Dat Kiptum juist daar verongelukte, maakt de verbijstering bij Hermens des te groter.

"De schok is enorm", vertelt Hermens. "In Kenia gebeuren vaak ongelukken, maar deze weg staat te boek als heel veilig. Ik heb er vaak gereden tijdens trainingsstages daar."

Hermens breekt zich het hoofd over de vraag hoe het ongeluk in vredesnaam heeft kunnen gebeuren.

"Ik snap het niet. Het is een brede weg met genoeg ruimte om te ontsnappen. Alcohol dronk Kiptum sowieso nooit. Wat er fout is gegaan, is gissen."

Meer kilometers

In weinig landen is het marathonlopen groter dan in Kenia. Het land is dan ook in rouw en treurt om een van de meest veelbelovende atleten van het land.

Deze zomer zou Kiptum op de Spelen in Parijs een titanenstrijd aangaan met Kipchoge, zijn landgenoot die vanochtend op X stilstond bij het overlijden van zijn collega.

"Er is een atleet heengegaan die nog een heel leven voor zich had om ongekend grote successen te behalen", schreef Kipchoge.

Hermens, die jarenlang met Kipchoge werkte, zag dat Kiptum de grenzen van de sport aan het verleggen was. "Kiptum was een waanzinnig talent. Hij maakte nóg meer kilometers dan Kipchoge. Hij was een hele serieuze atleet, die heel hard werkte."

De afstanden die Kiptum liep, waren ongekend. "Hij liep tot de 300 kilometer per week, zo'n honderd kilometer meer dan bijvoorbeeld Kipchoge. Dat is bijzonder veel."

Nieuwe generatie

Met zijn talent en dat vernietigend zware trainingsschema leek Kiptum voorbestemd om als eerste atleet een marathon onder de twee uur te lopen.

Zo liep Kiptum een verbluffend wereldrecord in Chicago

Zelf wilde Kiptum zich er niet op blindstaren, maar volgens Hermens was dat record voor hem binnen handbereik. "Ik denk dat hij daar in Rotterdam al een hele grote kans op maakte. En anders in een van de volgende wedstrijden."

"Hoeveel progressie hij al had geboekt, is ongelofelijk. Kiptum was 24, Kipchoge al 38. Dit was de nieuwe generatie. Wat er is gebeurd, is ongelofelijk triest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl