NOS Nieuws

Wekdienst 12/2: Plasterk deelt eindverslag • Rutte naar Israël en Westoever

Goedemorgen! Informateur Ronald Plasterk deelt zijn eindverslag met de Tweede Kamer. En demissionair premier Rutte reist naar Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Eerst het weer: vanochtend is eerst het nog vaak bewolkt, maar vanmiddag schijnt de zon geregeld. Een enkele bui blijft ondanks de zon wel mogelijk en het wordt 9 graden. Morgen neemt de bewolking alweer toe en valt er soms wat regen.

Weer 12/2

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Informateur Ronald Plasterk deelt zijn eindverslag over de formatie met de Tweede Kamer. In de ochtend krijgen de formerende partijen nog de kans om de tekst te controleren. Daarna gaat het verslag naar de Kamer. Woensdag debatteert de Kamer erover.
  • Demissionair premier Rutte brengt een bezoek aan Israël. Hij heeft een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu en met minister Gantz. Later op de dag reist hij af naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij met premier Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit praat.
  • De rechter doet in hoger beroep uitspraak in de zaak die mensenrechtenorganisaties hebben aangespannen tegen Nederland vanwege het leveren van onderdelen voor F35-gevechtsvliegtuigen die in Gaza gebruikt worden.
  • De Nederlandse waterpolosters spelen op het WK de kwartfinale tegen Hongarije. De wedstrijd is om 17.00 uur en live te volgen via NOS.nl en de NOS-app.
  • En in Rotterdam begint het ABN Amro-tennistoernooi. Jesper de Jong speelt na 14.30 uur tegen Milos Raonic uit Canada. Ook die partij kun je online live zien bij de NOS.

Wat heb je gemist?

Bij Israëlische luchtaanvallen op de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn volgens Palestijnse bronnen tientallen mensen om het leven gekomen. Israël heeft de aanvallen bevestigd en zegt dat ze "tot een einde zijn gekomen", zonder verder in detail te treden.

Het Israëlische leger heeft in Rafah ook twee gegijzelden bevrijd. Het zijn mannen van 60 en 70 jaar, die door Hamas werden ontvoerd uit een kibboets. Het is pas de tweede keer dat Israël gegijzelden heeft weten te bevrijden. In november werd een vrouwelijke militair gered.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

In Heerlen was gisteren de grootste carnavalsoptocht van Limburg. Maar liefst 188 groepen deden er mee:

Grootste carnavalsoptocht in Heerlen: 'Het is overal leuk, maar dit is speciaal'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl