Kelvin Kiptum
NOS Sport

Wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum (24) omgekomen bij ongeluk

Kelvin Kiptum (24), de wereldrecordhouder op de marathon, is om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Kenia. Dat heeft de Keniaanse minister van Sport zondag bekendgemaakt.

De auto waarin de atleet zat raakte tussen de plaatsen Kaptagat en Eldoret van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Niet alleen chauffeur Kiptum kwam daarbij om, ook zijn coach Gervais Hakizimana. Een derde inzittende liep zware verwondingen op.

De Keniaan Kiptum maakte in 2022 zijn debuut op de marathon en verraste vorig jaar oktober door in Chicago het wereldrecord van Eliud Kipchoge uit de boeken te lopen. Hij kwam tot een tijd van 2.00,35. Ook zijn overige twee marathons, in Valencia in 2022 en in Londen in 2023, wist hij te winnen.

'Trainen, eten, slapen'

Kiptum zou begin april in Rotterdam aan de start verschijnen om daar zijn eigen wereldrecord aan te vallen. In november vertelde hij over zijn trainingsschema, dat een stuk zwaarder was dan dat van de meeste marathonlopers.

"Ik loop elke ochtend 25 kilometer en in de avond nog twaalf of dertien kilometer. Het gaat allemaal om trainen, eten en slapen."

Met grote glimlach praat wereldrecordhouder Kiptum over marathon Rotterdam

Door zijn trainingsschema zag Kiptum zijn familie maar een keer per week, vertelde hij. "Het is een bewuste keuze, in overeenstemming met mijn vrouw, om honderd procent te focussen op mijn doelen."

Kiptum wilde zich in Rotterdam voorbereiden op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Hij was één van de tien vooraf geselecteerden voor het Keniaanse team. In Parijs zou hij de strijd aangaan met Kipchoge, maar dat duel zal er niet komen.

'Onze toekomst'

Met Kiptum is Kenia een van zijn grootste sporthelden ontvallen. William Ruto, de president van het land, reageerde op X: "Kelvin Kiptum was een ster. Zijn mentale kracht en discipline waren ongeëvenaard. Hij was onze toekomst."

Ook Carey Pinkowski, de directeur van de marathon van Chicago, stond stil bij de dood van Kiptum.

"Kelvin was een atleet van wie je er maar één per generatie ziet. We hebben geluk gehad om hem op zijn absolute top in de straten van Chicago te hebben zien lopen."

Sebastian Coe, baas van atletiekfederatie World Athetics, toonde zijn medeleven met de nabestaanden van Kiptum en zijn trainer Hakizimana op X.

"Kelvin was een geweldige atleet met een geweldige nalatenschap", schreef hij. "We gaan hem heel erg missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl