Strafschop in 99ste minuut helpt Eagles aan punt tegen streekrivaal PEC Zwolle

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

De 107de IJsselderby tussen de verrassende subtoppers Go Ahead Eagles (zesde) en PEC Zwolle (achtste) is in Deventer geëindigd in een 1-1 remise. De gelijkmaker voor de thuisploeg viel pas diep in de extra tijd uit een strafschop, nadat er in de beginfase op 0-0 nog vanaf elf meter was gemist.

Eerder dit seizoen hielden beide ploegen elkaar ook in Zwolle in evenwicht (1-1). Het is pas de tweede keer in de lange historie van de strijd tussen beide streekrivalen dat in één seizoen beide confrontaties verstoken bleven van een winnaar.

Jubilaris Van Polen

De wedstrijd kende meteen al een valse start. PEC-jubilaris Bram van Polen, die aan zijn vijfhonderdste wedstrijd voor de Zwollenaren was begonnen en de Eagles voor de zeventiende keer trof, kreeg al binnen een halve minuut een beker bier over zich heen. Een korte zoektocht naar de dader volgde.

Het duel was nog niet hervat of er was opnieuw opwinding in De Adelaarshorst. Oliver Edvardsen versierde in duel met de onstuimig uitkomende Jasper Schendelaar een strafschop, maar de PEC-doelman revancheerde zich pijlsnel door Victor Edvardsen van de 1-0 af te houden. Kort daarop miste Eliano Reijnders een grote kans aan de overzijde.

PEC-doelman Jasper Schendelaar haalt Oliver Edvardsen neer: penalty

Halverwege de eerste helft ontsnapte ook Go Ahead aan een achterstand, toen Lennart Thy na een schot van Davy van den Berg weliswaar in de rebound toesloeg, maar dat nipt in buitenspelpositie bleek te hebben gedaan. Daarmee was het direct ook gedaan met het spektakel voor rust.

Vrij baan

Kort na de hervatting moest Go Ahead verder zonder de geblesseerd geraakte smaakmaker Oliver Edvardsen, een volgende aderlating na het ontbreken van de geschorste Willum Thór Willumsson (topscorer bij de Deventenaren met zes goals) en geblesseerde Philippe Rommens.

De duels op het veld werden wat feller werden, maar grote kansen bleven uit. Totdat een kwartier voor tijd Joris Kramer en Bas Kuipers elkaar in de weg liepen en PEC-spits Thy plots vrij baan kreeg. Oog in oog met doelman Jeffrey de Lange rondde de Duitser bekwaam af: 0-1.

Lennart Thy rondt bekwam af

De door Mats Deijl gelanceerde Victor Edvardsen was kort daarop dicht bij de gelijkmaker, maar net als eerder vanaf de stip stuitte hij op Schendelaar.

Meer leverde het slotoffensief van de Eagles niet op, maar de thuisploeg kreeg ver in de extra tijd hulp van Zwollenaar Sam Kersten, die onnodig hands maakte in het strafschopgebied. Deze keer ging Deijl achter de bal staan en hij wist Schendelaar wel te verschalken: 1-1.

Dat er voor de vijfde keer op rij in eigen huis niet was gewonnen nam het thuispubliek zonder morren voor lief. Er was in ieder geval niet verloren van PEC Zwolle, dat misschien ook geen recht had op meer dan één punt, maar de 38-jarige Van Polen graag een mooier jubileumcadeau had bezorgd.

Kersten over handsbal: 'Het was heel dom, dat mag mij niet overkomen'