Reddingswerkers bergen een lichaam in de Filipijnen
NOS Nieuws

Dodental na aardverschuiving Filipijnen loopt op, zeker 37 doden

Door een aardverschuiving in de Filipijnen zijn tot nu toe zeker 37 mensen omgekomen. De reddingsactie is nog in volle gang, meldt persbureau Reuters. Er zijn nog tientallen vermisten en 32 mensen zijn gewond geraakt.

De aardverschuiving ontstond dinsdag na zware regenval in het zuiden van het land, in de stad Maco. Bussen met mijnwerkers werden bedolven onder de modder, net als huizen. Het regenseizoen in de Filipijnen loopt tot november, maar de regenval is dit jaar uitzonderlijk heftig.

Al de hele week zijn hulpverleners met man en macht bezig om zoveel mogelijk mensen te reden. Bij de reddingsactie zijn volgens lokale bronnen meer dan 300 reddingswerkers betrokken. Het verloopt tot nu toe moeizaam, ook omdat er meer aardverschuivingen dreigen.

De hulptroepen hebben te kampen met enorme modderstromen. Er worden machines gebruikt, maar op plekken waar mogelijk veel lichamen liggen, moet met de hand en met scheppen worden gegraven.

Meisje na 60 uur gered

Vrijdag werd er een jong meisje levend onder het puin vandaan gehaald. De autoriteiten spraken van een wonder, omdat ze bijna 60 uur na de aardverschuiving werd gevonden.

Er vallen vaker doden door aardverschuivingen in de Filipijnen, in 2022 nog door modderstromen en noodweer. Omdat het de komende periode blijft regenen is het risico op nieuwe verschuivingen groot. In totaal zijn 1200 huishoudens geëvacueerd. Zij kunnen voorlopig nog niet naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl