NOS Nieuws

Vijf doden op militaire basis Somalië, al-Shabaab claimt aanslag

Op een militaire basis in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft een militair vijf mensen doodgeschoten. Onder de slachtoffers zijn Somalische legerfunctionarissen en een militair uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt persbureau Reuters.

De schutter, naar verluidt een net opgeleide Somalische soldaat, opende het vuur toen begonnen werd met bidden. Hij werd nadat hij het vuur had geopend zelf ook doodgeschoten. De doden vielen op de Gordon militaire basis, die wordt geleid door de VAE.

Een bron zegt tegen Reuters dat de schutter 'gedeserteerd' was uit de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab, waarna het leger hem had gerekruteerd. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens de terreurorganisatie vielen er meer doden: zeventien.

Al-Shabaab, gelieerd aan Al-Qaida, is al meer dan 20 jaar actief in Oost-Afrika. Sinds 2006 probeert het de Somalische regering omver te werpen, in een poging een streng-islamitische staat te vestigen gebaseerd op sharia-wetgeving.

De VN heeft bijna 20.000 Afrikaanse blauwhelmen in Somalië. De blauwhelmen moeten hun taken de komende maanden overdragen aan het Somalische leger. Volgens critici is dat leger daar niet klaar voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl