Het kunstwerk Sea Level van Richard Serra is in slechte staat
NOS Nieuws

Kunstwerk Sea Level bij Zeewolde wordt opnieuw opgebouwd

Het landschapskunstwerk Sea Level in Zeewolde wordt afgebroken en daarna opnieuw opgebouwd. De twee lange betonnen muren zijn in slechte staat en aan vervanging toe. De maker, de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra, betaalt zelf een miljoen euro mee aan de opknapbeurt.

Sea Level stamt uit 1996 en bestaat uit twee betonnen muren van elk 200 meter lengte, waarmee Serra laat zien hoe hoog het zeewater zou komen zonder dijken. "Lopend langs de muur wekt het kunstwerk het benauwende gevoel op dat je 'kopje onder gaat'", waarna je even verderop weer langzaam boven komt drijven", aldus de website Land Art.

Sea Level was lange tijd het grootste kunstwerk dat de minimalist Serra had gemaakt en trekt vooral veel Amerikaanse en Chinese toeristen. Maar het beton heeft de tand des tijds niet goed doorstaan. "Toen het kunstwerk werd neergezet, was het heel mooi en gaaf. Maar nu heeft het wel een poetsbeurt nodig", aldus wethouder Erik van de Beld van Zeewolde eerder bij Omroep Flevoland. "Er is graffiti op gespoten. Dat is weer verwijderd, er is overheen geschilderd. Nu begint de muur echt te degenereren."

Veel geld voor een muurtje

Het besluit om het kunstwerk opnieuw op te bouwen viel vorig najaar al, maar het was lange tijd onduidelijk wie de kosten van bijna 1,2 miljoen euro op zich zou nemen. Dat is nu ook geregeld. De studio van de kunstenaar zelf betaalt 1 miljoen euro, 250.000 euro meer dan dat hij vorig najaar al had aangeboden. De provincie Flevoland betaalt de resterende 175.000 euro, meldt Omroep Flevoland. Serra wilde zelf graag dat werk opnieuw zou worden opgebouwd.

"Het is heel veel geld voor een muurtje", aldus wethouder Van de Beld. "Maar als we het kunstwerk nu opnieuw als opdracht zouden geven aan deze kunstenaar, dan betaal je tien miljoen euro. Het is heel beroemd. Als je daar staat, dan ervaar je echt hoe het is om onder de zeespiegel te leven. Als de dijken zouden doorbreken, dan staat het water tot aan de bovenkant van het kunstwerk."

Verstilde zee

Vanochtend werd ook bekend dat de provincie Flevoland 225.000 euro beschikbaar stelt voor de renovatie van het landschapskunstwerk Aardzee van Piet Slegers, iets verderop in Zeewolde. Aardzee is een park waarin het vlakke polderlandschap wordt doorbroken door dijkjes, duinen en andere niveauverschillen, waardoor "de verstilde zee op het droge" wordt verbeeld.

Bij Aardzee worden onder andere de schelpenpaden opnieuw aangelegd en krijgen twee bruggen een verfbeurt. De zoons van kunstenaar Piet Slegers zijn nauw betrokken bij de renovatie. Beide opknapbeurten beginnen nog dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl