NOS NieuwsAangepast

Jonge vrouwen in noodopvang mijden zorg: 'Ik liep maanden rond met pijn'

  • Michelle Peters

    redacteur NOS Stories

  • Michelle Peters

    redacteur NOS Stories

Tientallen minderjarige meisjes en vrouwen in safehouses durven niet naar de dokter. Ze zijn bang dat hun gewelddadige familie of partner er via de zorgverzekering achter komt waar ze zitten, omdat ze samen een polis delen. Dat zeggen opvanghuizen tegen NOS Stories.

Isa (niet haar echte naam) vluchtte voor haar ex-vriend en ging naar een geheime opvangplek. Maar helemaal veilig voelde ze zich niet. Haar ex kon via de zorgverzekering die zij samen hadden zien in welke stad ze naar de dokter of tandarts ging.

"Het duurde drie maanden tot ik van mijn zorgverzekeraar een eigen polis kreeg", vertelt ze aan NOS Stories. "Al die tijd durfde ik niet naar de dokter. Het was echt heel erg, want ik voelde me ziek en had pijn."

Volgens Stichting Fier, expertisecentrum voor mensen die met geweld te maken hebben, lopen de vrouwen die bij hen binnenkomen regelmatig tegen dit probleem aan. "Als deze meiden naar de tandarts, dokter of het ziekenhuis gaan, komt de factuur meteen in hun dossier bij de zorgverzekeraar. En die meiden staan bijna allemaal op de polis van hun ouders. Dan weten die ouders gelijk waar ze zitten, of hun partner weet waar ze zitten", vertelt bestuurslid Anke van Dijke.

Ik durfde drie maanden niet naar de dokter. Het was echt heel erg, want ik voelde me ziek en had pijn.

Isa (23)

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wijst erop dat er voor dit soort gevallen een speciale regeling is. "Als een vrouw absoluut anoniem zorg wil krijgen, dan bestaat daar sinds 2007 een regeling voor, waarbij deze vrouwen bij de zorgverzekeraar een beroep kunnen doen op privacy", schrijft de organisatie in een verklaring.

"Deze regeling moet bekend zijn bij zorgverleners. Als een vrouw onder deze regeling valt, worden haar zorgkosten gewoon vergoed, maar zonder dat er enige informatie terechtkomt bij de verzekeringsnemer."

Schuld

Volgens Stichting Fier loopt dit in de praktijk anders. "Veel verzekeraars weten niet dat deze regeling bestaat. Die zeggen tegen ons dat het onzin is en dat een minderjarige bij de ouders op de polis moet staan. Er zijn heel veel regels, soms is er een uitzondering op. Maar vaak is het heel ingewikkeld om het voor elkaar te krijgen."

Fier lost het op door te fungeren als tussenpersoon. "Als onze cliënt echt naar de dokter moet, dan betalen wij die rekening. Die kunnen ze later aan ons terugbetalen. Maar dan bouwen ze bij ons een schuld op en wij kunnen ook niet oneindig voorschieten", legt Van Dijke uit.

Ook Noor had grote moeite onvindbaar te blijven voor haar 'gevaarlijke' vader:

Jonge vrouwen in safehouses bang om naar de dokter te gaan

D66 wil dat het kabinet het oplost. Bijvoorbeeld door die regeling vast te laten leggen in de wet. Jongeren onder de 18 jaar kunnen dan een eigen zorgverzekering krijgen. Dat voorstel is onlangs door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Voor de zomervakantie moet het kabinet met een update komen. Isa hoopt dat het snel geregeld wordt, zodat andere jonge vrouwen niet meer bang zijn om zorg te krijgen. "Niemand komt dan te weten waar je bent of wat je doet. Dat is namelijk jouw privéleven en je hebt recht op je privacy."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl